Cele mai cautate zone pentru constructii de case in Zalau sunt zona Meses, zona Aghires, Gradina Poporului si strada Morii. Cel mai scump pamant din Zalau se situeaza la Gradina Poporului si in centrul orasului, unde agentii imobiliari cer pentru un ar exorbitanta suma 5.000 de euro. Bineinteles ca preturile sunt conditionate de existenta utilitatilor si drumului de acces. De asemenea, pe strada Morii, cei care doresc sa intre in posesia unui teren trebuie sa scoata din buzunar in jur de 4.500 de euro pentru un singur ar. In topul celor mai scumpe si mai cautate terenuri se afla si cele din zona Meses, unde un ar ajunge chiar si la suma de 3.500-4.000 de euro.
Aghiresul vine din urma
Aparuta recent pe piata imobiliara, zona Aghires atrage tot mai multi cumparatori, depasind vanzarile de pe strada Sarmas, care, pana nu demult, era cea mai solicitata zona. Motivul reorientarii cumparatorilor de teren dinspre strada Sarmas spre alte zone se datoreaza, in buna masura, drumului de acces foarte prost. Explozia vanzarilor din zona Aghires se explica si prin faptul ca se preconizeaza ca in apropierea localitatii cu acelasi nume va trece autostrada internationala Brasov - Bors. Astfel, pretul unui ar de teren se ridica la suma de 3.000 de euro, iar pe Sarmas preturile fiind mai mici cu 500-1.000 de euro.
Zone mai accesibile, din punct de vedere al preturilor, sunt strada Crasnei (2.500-3.000 euro/ar), in Hereclean (2.500 euro/ar), zona industriala, unde un ar variaza in functie de utilitati si accesul la strada intre 1.500 si 3.000 euro. La preturi mai scazute pot fi achizitionate terenuri pe strada Padurii (1.000-1.500 euro/ar) si in zona Popasul Romanilor (1.000-1.800 euro/ar), aceasta din urma fiind preferata pentru linistea si aerul curat.
Mesesul dubleaza preturile
Comparativ cu anul 2004, anul acesta preturile au crescut cu 50%, exceptie facand zona Meses, unde se inregistreaza o crestere a preturilor de 100%. Nivelul maxim de vanzari este atins in perioda toamna-primavara, in special de sarbatorile de iarna, cand se intorc acasa romanii plecati la munca in strainatate, acestia preferand sa-si investeasca banii in imobiliare. O scadere drastica a vanzarilor se inregistreaza vara, ceea ce atrage dupa sine preturi mai mici. Ca urmare, in prezent, pe piata imobiliara zalauana stagneaza atat vanzarile si, implicit, preturile. Un alt fenomen aparut pe piata imobiliara este faptul ca, daca in urma cu cativa ani un client cumpara 1-2 hectare de teren, acum se prefera parcelele de zece ari, cat este necesar pentru construirea unei case cu spatiu verde aferent.