Sute de fermieri galateni au depus sesizari la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Galati, acuzand arendasii ca nu le-au dat nici produse agricole si nici bani pentru terenurile arendate.

Relatia producatorilor agricoli din judetul Galati cu arendasii se desfasoara in ultimii ani prin intermediul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Galati, desi institutia nu are atributii directe in ceea ce-i priveste. Agricultorii reclama lipsa de interes a arendasilor vizavi de plata sumelor cuvenite sau a produselor agricole pentru terenurile date in arenda. Situatia este destul de complicata pentru ca sunt cazuri in care fermierii refuza sa primeasca produsele agricole intrucat este vorba de cantitati mici, pe care nu le pot valorifica ulterior pe piata. Pe de alta parte, arendasii nu reusesc sa vanda produsele si asa se ajunge la situatia de care aminteam. "Noi in mod normal nu putem interveni in relatia dintre arendatori si arendasi. Oamenii ne sesizeaza totusi cu diverse situatii si atunci trebuie sa sunam arendasii si sa vedem ce se intampla acolo", ne-a declarat directorul DADR Galati, Profira Onode.

Cine minte?

O simpla parcurgere a plangerilor formulate de fermieri este suficienta pentru a-ti da seama ca majoritatea vorbesc practic de acelasi lucru. Este vorba despre abuzurile comise sub diverse forme de arendasi. De pilda, un fermier care are teren in comuna Tulucesti, dar locuieste in alta zona a judetului, sustine ca l-a sunat in nenumarate randuri pe administratorul asociatiei unde si-a arendat pamantul pentru a afla cand primeste fie banii, fie produsele agricole la care avea dreptul. Nu vom da numele persoanei din motive lesne de inteles. Cert e ca omul nu a primit nimic in ultimii doi ani de zile iar acum administratorul nu ii mai raspunde nici la telefon. Ba a fost vorba de seceta, ba de inundatii. Motive s-au gasit. In situatia acestuia se gasesc sute de galateni, care nu stiu efectiv ce se intampla cu terenurile lor dupa ce le-au arendat. DADR Galati trebuie sa desluseasca, in masura in care poate, daca culturile au fost calamitate, ce s-a intamplat cu productia si de ce o parte din ea nu a ajuns la arendatori. Grav este ca de circa 20 de ani administratorii de asociatii nu au gasit un sistem de comunicare eficient cu arendatorii, care sa le permita acestora din urma sa verifice productiile realizate si modul lor de comercializare.