Imensul pavilion expozitional va costa 80 de milioane de lei, din care Primaria Craiova trebuie sa aloce 50 de milioane. In acest scop, municipalitatea a contractat un credit extern
In aceasta primavara vor incepe lucrarile la imensul Centru Multifunctional Craiova, un complex expozitional care va costa peste 80 de milioane de lei (800 de miliarde de lei vechi) si se va ridica pe locul fostului targ din Romanesti in urmatoarele 36 de luni. In conditiile valorii extrem de mari a acestei investitii intr-o perioada de criza, se pune intrebarea fireasca: avem nevoie in Craiova de acest Centru Multifunctional?

"Daca nu era un proiect credibil, UE nu acorda finantare"

Reprezentantii Primariei Craiova sustin utilitatea acestui proiect.
"Cand au venit in Craiova cei de la Ford, una dintre primele intrebari pe care ni le-au pus se referea tocmai la existenta unui asemenea centru. Aici ar putea avea loc conferinte sau simpozioane, inclusiv cele organizate de mediul universitar, dar si expozitii, precum cele care sunt gazduite in prezent de Teatrul National. Pana la urma, utilitatea acestui Centru Multifunctional este dovedita chiar prin obtinerea finantarii, pentru ca, daca nu era un proiect credibil, Uniunea Europeana nu mai acorda o asemenea finantare nerambursabila", a declarat viceprimarul Craiovei, Teodor Sas.
Potrivit autoritatii locale, construirea Centrului Multifunctional ar conduce la imbunatatirea infrastructurii de afaceri din municipiul Craiova, stimularea si sustinerea de catre administratia publica a activitatii agentilor economici, in special a IMM-urilor, atragerea unui numar cat mai mare de investitii autohtone si straine, cresterea numarului de locuri de munca din Banie. Imobilul cu trei niveluri va cuprinde spatii expozitionale interioare de 6.765 mp si exterioare de 6.512 mp, birouri in suprafata de 1.184 mp, un centru de presa, o Bursa de Contacte, sali polivalente, 1.587 mp de depozite, spatii tehnice, aproape 4.000 mp de parcari pentru clienti si personal etc.
Municipalitatea estimeaza ca vor fi atrasi ca locatari in aceasta incinta 137 de agenti economici, iar numarul total de locuri de munca nou-create va fi de 197 (110 pentru femei si 87 pentru barbati).

Imprumut pe 20 de ani

Proiectul va fi finantat in cadrul Programului Operational Regional, Axa prioritara 4 - Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local, Domeniul de interventie 4.1: Dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanta regionala si locala.
Potrivit informatiilor publicate pe propriul site de Primaria Craiova, valoarea totala a proiectului este de 80.223.832 de lei, respectiv 18.656.705 euro, la un curs de 4,3 lei, la data de 19.02.2009. Finantarea nerambursabila acordata de Uniunea Europeana pentru acest proiect se ridica la 31.027.805 lei, adica 7.215.768 de euro. Pe langa aceasta suma, Primaria Craiova trebuie sa contribuie si ea la cheltuielile proiectului cu 49.196.027 de lei, adica 11.440.937 de euro.
Numai ca municipalitatea nu avea disponibila o asemenea suma in bugetul local. Ca sa faca rost de banii necesari, primaria a luat un credit extern. A imprumutat 20 de milioane de euro de la banca HYPO Investmentbank AG Viena. Creditul trebuie rambursat in 20 de ani, in 68 de rate trimestriale, cu dobanda variabila Euribor la trei luni plus 4,25% pe an si comisionul de acordare de 1% din valoarea imprumutului. Cu acesti bani va fi acoperita contributia municipalitatii la Centrul Multifunctional, iar restul sumei va fi utilizata pentru construirea Parcului Acvatic, ce va fi situat in Parcul Tineretului din cartierul Fata Luncii.

"Depinde pe mana cui va cadea"

In privinta utilitatii si oportunitatii acestui obiectiv, parerile oamenilor de afaceri sunt impartite.
"Primaria isi bate joc de banii orasului! Nu ajunge ca avem deja un centru expozitional al Camerei de Comert care sta nefolosit? Mai vrea si primaria sa faca unul?! Lasand la o parte investitia, a carei valoare este enorma, amplasamentul a fost ales dupa ureche. Sa faci un asemenea targ intr-o zona cu infractionalitate ridicata, cum este cartierul Romanesti, nu departe de 'palatele cu turnulete', nu e deloc potrivit. Cred ca nici unul dintre edilii nostri nu a vazut cum arata un asemenea targ in strainatate", considera omul de afaceri craiovean Horatiu Buzatu.
"Ridicarea unui asemenea Centru Multifunctional este necesara si binevenita, iar locatia nu e deloc rea. Insa, nu e suficienta doar constructia, ci e nevoie si de un management performant, care sa promoveze acest centru atat in tara, cat si in strainatate, sa stie sa-i atraga pe oamenii de afaceri. Depinde pe mana cui va fi lasat acest Centru Multifunctional. Daca va incapea pe mana unor functionari care vin de acasa doar ca sa aiba unde sa-si bea cafeaua nu va fi bine", a opinat Valentin Cristea, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.