Peste 95% dintre companiile din Romania inregistreaza plati intarziate de la clientii lor. Totodata, aproape jumatate din falimentele companiilor din Romania si din lume rezulta din falimentul unor parteneri de afaceri, a declarat presedintele Coface Romania, Cristian Ionescu, citat de un post de televiziune.
"Companiile isi asigura activele tangibile precum proprietati, utilaje, dar neglijeaza sa-si asigure creantele, care reprezinta in medie 40% din totalul activelor. Neincasarea creantelor are un puternic impact negativ asupra lichiditatii si veniturilor companiei", a precizat Ionescu.
Presedintele Coface Romania a adaugat ca numarul companiilor care au falimentat in ultima perioada de timp a crescut semnificativ pe piata romaneasca, cu aproximativ 50%, iar aceasta tendinta va continua in urmatorii ani. Printre riscurile asigurate, Cristian Ionescu a precizat si riscul politic, care presupune asigurarea impotriva intrarii partenerului de afaceri in incapacitate de plata din cauza unei masuri guvernamentale abuzive sau a unei situatii politice instabile, precum revolutie, razboi civil. (A.S.)