Acesta este bilantul provizoriu al distrugerilor produse de grindina, ploi si inundatii in judetul Galati in ultima luna de zile, pagubele fiind estimate la aproximativ 20 de miliarde de lei



Ploile torentiale au provocat de departe cele mai multe pagube detinatorilor de terenuri agricole din judet, afectind 2.175 ha, conform estimarilor efectuate de specialistii in teritoriu ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Galati. Directorul adjunct al institutiei, Profira Onode, ne-a declarat ca ploile au afectat culturile de porumb, floarea-soarelui, pepeni, legume si griu, pagubele ridicindu-se la 10,6 miliarde de lei. Producatorii agricoli au avut de suferit si din cauza grindinei, care a afectat 1.010 ha, cele mai lovite fiind zonele invecinate localitatilor Buciumeni, Poiana si Nicoresti. Pe lista culturilor afectate de grindina se numara floarea-soarelui, porumbul si via nobila, prejudiciul provocat agricultorilor fiind estimat la 2,5 miliarde de lei. Nici inundatiile nu au ocolit zona noastra, acestea afectind 596 ha cultivate cu griu, orzoaica, floarea-soarelui, porumb de consum, lucerna, fasole, pepeni si legume. Pagubele in acest caz se ridica la 5,2 miliarde de lei.

"Noi am comunicat ministerului de resort culturile care au fost afectate in perioada aprilie-mai 2005 de ploi, grindina si inundatii. A fost o evaluare intr-o prima faza, urmind ca inginerii din teritoriu sa stabileasca definitiv valorile si daca proprietarii respectivi se incadreaza in prevederile legale pentru a primi despagubiri", ne-a declarat directorul adjunct al DADR Galati, Profira Onode.

De mentionat este si faptul ca seful DADR Galati, Petre Grigore, s-a deplasat in teritoriu impreuna cu reprezentantii Prefecturii pentru a face o noua evaluare a distrugerilor provocate de calamitatile care s-au abatut asupra zonei noastre in ultima perioada.