Producatorii din industria alimentara se aliniaza greu la normele europene in domeniu, chiar daca se fac investitii majore. Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Marian Avram, a declarat, potrivit Mediafax, ca in sectorul produselor alimentare de origine non-animala, cum ar fi berea, vinul, uleiurile vegetale sau panificatia, din totalul de 16.100 de unitati evaluate, sub 10%, respectiv 902 unitati, sunt aliniate la normele europene. "Circa 10.200 de unitati sunt acceptabile, dat trebuie recontrolate, pentru ca au anumite deficiente de remediat", a spus Avram. Peste 3.000 de unitati nu indeplinesc conditiile impuse de UE, dintre care 1.440 au fost inchise, iar restul sunt suspendate temporar. Potrivit acestuia, in domeniul produselor de origine animala precum laptele, carnea sau pestele, 408 unitati sunt aliniate la reglementarile UE, alte 376 beneficiind de o perioada de tranzitie pana la finele lui 2009.
Pentru a fi conforme cu standardele UE, firmele de morarit si panificatie au investit peste 300 de milioane de euro. Rezultatele proiectelor sunt afectate negativ insa de activitatea Autoritatii Veterinare, care nu a inchis unitatile necorespunzatoare reglementarilor UE, sustine patronatul din domeniu.
"Producatorii au investit peste 300 de milioane de euro pentru modernizari, dar nu se vede nimic in piata. Cei care au cheltuit acesti bani i-au cheltuit degeaba, pentru ca functioneaza langa unitati care fac evaziune fiscala sau produc in spatii necorespunzatoare. Exista mii de unitati care lucreaza dupa ureche", a declarat ieri presedintele patronatului de profil Rompan, Aurel Popescu. (A.S.)