Pretul apartamentelor construite inainte de 1990 nu va mai creste in urmatoarea perioada. Asa reiese dintr-un studiu asupra pietei imobiliare din Romania, realizat de Eurisko si preluat de portalul Euractiv. Potrivit sursei citate, dezvoltatorii de proiecte rezidentiale au inceput sa se orienteze si catre segmentul reprezentat de clasa medie. Pentru aceasta categorie, se construiesc ansambluri rezidentiale in zonele din afara Bucurestiului la preturi ce nu depasesc 1.200 de euro per mp. Din totalul cererii, 75% este solicitat de persoanele cu venituri medii, in timp ce 15% este solicitat de micii investitori.
¥inand cont de faptul ca marea majoritate a proiectelor imobiliare gigant vor fi finalizate catre inceputul lui 2007, oferta va creste simtitor, ceea ce va determina o stagnare a preturilor apartamentelor construite inainte de 1990.
Potrivit studiului, unul dintre cele mai dinamice sectoare ale pietei il reprezinta proiectele ce dezvolta cladiri destinate birourilor.
Daca la sfarsitul lui 2005 piata oferea un stoc de aproximativ 600.000 de metri patrati, in 2006 este de asteptat sa se mai livreze inca 20 de cladiri care vor crea un plus de peste 170.000 de metri patrati. De asemenea, pana la finele lui 2007 oferta de spatii de birouri va inregistra un total de un milion de metri patrati.
Cererea pentru inchiriere va creste si ea, dar nu in aceeasi masura cu oferta, astfel incat nivelul chiriilor va inregistra scaderi treptate de aproximativ 5-6%.