În ciuda faptului ca exista o nevoie destul de mare de locuinte, majoritatea noilor apartamente sunt goale. Aceasta tendinta se manifesta în special în Capitala, unde, potrivit unei companii poloneze de consultanta imobiliara, mai bine de jumatate din apartamentele din noile ansambluri finalizate în 2007 sunt înca goale. "S-a remarcat un fenomen interesant pe piata imobiliara din Bucuresti, si anume: blocurile rezidentiale nou construite sunt pe jumatate neocupate, în ciuda cererii mari de locuinte. Nevoia de locuinte noi la nivelul Capitalei este estimata la 135.000 de unitati, cu mult peste gradul de absorbtie al orasului", arata studiul companiei REAS, citat de www.newz.ro.  
Fenomenul s-ar putea accentua Situatia nu este cauzata nici pe departe de dezinteres si lipsa de bani. Dimpotriva, cererea este înca mare, iar locuintele au fost cumparate, dar nu de cei care au nevoie de ele, ci de investitori speculativi care le-au achizitionat înca din stadiul de proiect (pretul unui apartament în faza de proiect este mult mai mic decât în momentul finalizarii). Ulterior, acestea au fost scoase la vânzare sau spre închiriere, la preturi exorbitante. Potrivit specialistilor, nu este exclus ca fenomenul denumit "sindromul ferestrelor întunecate" sa se accentueze în aceasta primavara, mai ales ca urmeaza a fi livrate de patru - cinci ori mai multe locuinte decât anul trecut. 
"Sunt si la noi astfel de investitori, însa nu foarte multi" Daca la Bucuresti persoanele care doresc sa-si cumpere o locuinta noua se lovesc de speculanti, la Craiova, situatia nu este înca la fel de îngrijoratoare. "Sunt si la noi astfel de investitori, însa nu foarte multi. Dintotdeauna au fost persoane care au cumparat locuinte, pentru ca, ulterior, sa le scoata la vânzare la preturi mai mari, în ideea de a încerca piata", a declarat Teodor Popescu, managerul agentiei Dorcas Imobiliare. Faptul ca pe piata din Craiova fenomenul nu a luat înca amploare este confirmat si de alti specialisti. "Sunt si la noi astfel de oameni de afaceri, însa nu foarte multi, deoarece nu sunt înca foarte multe proiecte imobiliare", a spus Nicu Radut, directorul agentiei Unic Imobiliare. 
Preturile ar creste în ritm normal Totusi, specialistii apreciaza ca, în cazul în care 50% sau chiar mai mult din locuintele noi ar fi cumparate în scopul de a fi închiriate sau revândute, s-ar înregistra noi cresteri de pret, însa nu într-un ritm alert, ci într-unul normal. "Preturile ar creste atât la locuintele noi, cât si la cele vechi", a spus Bibina Dica, directorul agentiei Biros Imob. Acest lucru ar fi generat în primul rând de mentinerea pe piata a unei oferte scazute în comparatie cu cererea. "Ar duce la o crestere de pret, deoarece oferta ar fi mica", a spus Nicu Radut.  
Profit pe termen lung Totusi, profitul din speculatii pe piata imobiliara din Craiova nu ar fi considerabil, spun specialistii.
"Depinde foarte mult de perioada în care ar vinde locuinta. Daca ar cumpara acum si ar scoate-o la vânzare peste doua-trei luni, si ar pune-o la un pret mai mare decât constructorul, nu ar putea obtine profit", a spus Teodor Popescu. Acesta a explicat ca profit s-ar putea obtine doar daca investitorul a reusit sa o cumpere sub pretul pietei sau daca ar scoate locuinta la vânzare dupa doi-trei ani.