Pentru majoritatea craiovenilor, achizitionarea unei locuinte inseamna multa bataie de cap, mai ales ca strangerea banilor necesari nu este la indemana tuturor. Cu toate acestea, persoanele care au deja o casa si mai cumpara una isi pot recupera banii pentru a doua din chirii.
Avand in vedere faptul ca pretul locuintelor este pe zi ce trece tot mai mare, familiilor proaspat intemeiate le este destul de greu sa-si achizitioneze o locuinta fara sprijin din partea parintilor. Astfel, necesitatea unui acoperis deasupra capului ii determina pe acestia ca la inceput sa inchirieze o locuinta, fie ea cat de mica, spre incantarea celor ale caror venituri le-au permis sa aiba nu una, ci doua locuinte. De fapt, inchirierea apartamentelor este o adevarata afacere, mai ales ca in acest moment, in Craiova, cea mai ieftina locuinta se inchiriaza cu aproximativ 80 de euro (echivalentul unei rate lunare pentru un credit imobiliar de aproximativ 10.000 de euro).
Chiriasii preiau grija ratelor
Potrivit informatiilor furnizate de agentiile imobiliare, in acest moment, craiovenii inchiriaza garsonierele cu preturi ce variaza intre 80 si 150 de euro pe luna. "Pretul de inchiriere a unei locuinte variaza in functie de confort, de zona, de etaj si de imbunatatiri. Tinand cont de aceste aspecte, apartamentele cu doua camere se inchiriaza cu sume cuprinse intre 90 si 250 de euro/luna. In ceea ce priveste cele cu trei camere, pretul lor porneste de la 110 euro/luna si poate ajunge pana la 350 de euro/luna", a declarat Niculina Otovescu, directorul unei agentii imobiliare din Craiova.
Astfel, persoanele care au deja o locuinta, iar venitul le permite sa contracteze un credit ipotecar sau imobiliar pot achita rata lunara din chiria perceputa. Pentru a nu fi nevoiti sa-si achite singuri datoriile catre banca, acestia trebuie insa fie sa-si gaseasca niste chiriasi fideli, dispusi sa stea in aceeasi locuinta cativa ani, fie sa faca in asa fel incat sa inlocuiasca intr-un timp foarte scurt vechii chiriasi cu noii chiriasi. "Achitarea ratelor din banii primiti din chirii este posibila. Astfel, cumpararea unei locuinte cu banii din credite imobiliare sau ipotecare ale caror rate sa le achite din chirii este o practica intalnita si la craioveni", a mai spus Otovescu. Avantajul este acela ca, in momentul in care-si achita creditul, beneficiarul imprumutului ramane cu o locuinta pentru care nu a platit nici un leu si pe care o poate inchiria in continuare sau vinde.
Chirii in Craiova
- Garsoniere - intre 80 si150 de euro/luna.
- Apartamente cu doua camere - intre 90 si 250 de euro/luna.
- Apartamente cu trei camere - intre 110 si 350 de euro/luna.