Vrei sa-ti cumperi o locuinta sau sa te muti intr-un apartament cu mai multe camere? Atunci ar fi cazul sa te grabesti, deoarece aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ti-ar putea scoate mai multi bani din buzunar decat in prezent. Specialistii prevad o crestere treptata a preturilor pe piata imobiliara.
Daca te-ai saturat sa stai cu chirie sau cu parintii si te-ai hotarat sa iti cumperi o locuinta, aderarea ti-ar putea rezerva o surpriza neplacuta. Preturile apartamentelor din Craiova nu stiu sa mearga decat in sus, ceea ce te va pune in situatia de a imprumuta bani nu numai de la parinti, ci si de la bunici sau de la prieteni. Chiar daca ofertele de imprumut ale bancilor au inceput sa fie din ce in ce mai atractive, putini sunt cei care reusesc sa obtina un credit ipotecar sau imobiliar. Potrivit specialistilor imobiliari, in ultima luna a crescut cererea de cumparare de apartamente si a scazut oferta, ceea ce a dus si la cresterea pretului acestora. "Toata lumea se grabeste sa cumpere acum, pentru ca dupa aderare nu se stie ce va fi. In aceasta perioada si societatile fac investitii, deci a aparut o presiune in plus asupra preturilor. Costurile vor creste mereu, atata timp cat nu se va incepe constructia de locuinte. Ce s-a facut pana acum, cate un bloc, doua cu 20 de apartamente, nu rezolva problema, iar acestea sunt cu mult mai scumpe decat locuintele vechi", a declarat Carmen Radulescu, directoarea unei agentii imobiliare din Craiova.
Suspans dupa aderare
In ciuda exploziei preturilor din ultimii ani la imobile, mai este loc de crestere. Chiar daca specialistii au pareri impartite in privinta evolutiei pietei imobiliare dupa aderare, reprezentantii agentiilor de profil din Craiova cred ca preturile vor creste. Acestia spun ca nu exista o limita a suportabilitatii pretului de catre populatie, singura care dicteaza pe piata fiind criza de locuinte.
"S-a spus ca in alte tari preturile la locuinte au scazut cu 10-15% dupa aderarea la UE. Nu este o regula, insa. Au scazut in Ungaria, dar au crescut in Polonia, spre exemplu", a precizat Carmen Radulescu. Unul dintre motivele care va inflama piata imobiliara este faptul ca actualele preturi la locuinte sunt cu mult sub cele din UE, criteriu care nu tine cont insa de diferentele uriase de venituri dintre Romania si celelalte tari din comunitatea europeana.
La ce sa ne asteptam dupa 1 ianuarie 2007
Daca nu am fi aderat la UE peste cateva saptamani, preturile la apartamentele din Craiova ar fi crescut doar cu 40 - 50 de milioane de lei, asa cum se intampla de regula in luna ianuarie. In aceste conditii, specialistii se feresc sa dea cifre exacte cu privire la preturile cu care vor fi vandute apartamentele din Craiova in urmatoarea perioada. "Nimeni nu stie ce va fi dupa aderare. Cresterea nu va fi, insa, brusca", a mai spus Radulescu. Noile reglementari din Codul Fiscal referitoare la plata unei taxe de pana la 3% din valoarea locuintei i-ar putea determina pe proprietari sa includa "pierderea" in pretul final. Asta inseamna ca un apartament cu doua camere in Craiovita Noua, fara imbunatatiri, ar putea costa aproape 1,3 miliarde de lei. Preturile variaza insa, in functie de etaj, imbunatatiri, locatie sau de accesul la magazine si transport, ceea ce poate urca pretul si la 1,6 - 1,7 miliarde de lei. Si diferentele de pret dintre cartiere se vor fi mentine. In afara de zona centrala, cel mai scump cartier din Craiova va ramane Rovine, unde preturile coboara rar sub 1,6 miliarde de lei pentru apartamentele cu trei camere. Brazda este urmatorul cartier ca nivel al preturilor, acestea fiind mai mici cu aproximativ 50 de milioane.