Desi pare incredibil, pentru a putea sa-si vanda locuintele, in ultimul an, unii proprietari au fost dispusi sa negocieze scaderi de pret de pana la 50%. Situatia nu poate fi generalizata, unii craioveni nefiind dispusi sa lase din pret nici macar un leu.

In ultimul an, tranzactiile din piata imobiliara nu au mai avut o evolutie predictibila ca in anii anteriori si nu au mai fost influentate nici de raportul cerere-oferta si nici de anotimpuri. Nici perioada sarbatorilor de iarna, cand multe persoane venite acasa de la munca din strainatate, cu economii, nici primavara sau toamna, in plina perioada a nuntilor si a inceperii anului scolar/universitar nu au reusit sa convinga craiovenii sa-si cumpere o locuinta, chiar daca nevoia nu este inca acoperita de oferta din piata. De altfel, potentialii cumparatori au fost prudenti, chiar si dupa lansarea programului "Prima Casa", care nu a reusit sa-i determine pe multi sa investeasca intr-o locuinta.

Reduceri mari de pret la imobile second hand

La randul lor, proprietarii au stabilit preturile mai ales in functie de nevoia de a vinde si de vechimea, uzura si stadiul de confort al locuintelor respective. "Unii proprietari au scazut preturile chiar si cu 50% in urma negocierilor. Altii insa nu au renuntat la nici un ban. Cei care au acceptat reduceri mari de pret au fost, in special, cei care detineau rezidentiale second hand, care erau vechi si implicau costuri mari de readucere la stadiul de confort", a declarat Cristian Clenciu, vicepresedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). Tendinta a fost observata si la nivel national, mai ales ca majoritatea potentialilor cumparatori nu au mai fost interesati de "pretul zonei", ci de "pretul de criza" negociat.
"Apartamentele vechi din Bucuresti au avut in perioada februarie-martie preturi cu aproape 50% mai mici decat in aceeasi perioada a anului trecut", noteaza baniinostri.ro. Pe de alta parte, unii proprietari au renuntat sa mai vanda si si-au scos locuintele de la vanzare sau le-au inchiriat.
"Din pacate, cei care isi doresc o scadere dramatica a preturilor, manati de interesele personale, nu-si imagineaza ca aceasta ar putea duce la un colaps al pietei constructiilor, dar si al pietei financiare. Preturile trebuie sa stagneze la un anumit nivel care sa releve calitatea constructiei, anul de constructie, finisajele, amplasamentul si celelalte avantaje", afirma specialistii imobiliari.

Reducerea de pana-n 8%, doar vorbe

Indiferent care sunt metodele (evidentiati dezavantajele locuintei, prezentati vanzatorului alte ofere spre care v-ati putea orienta, le amintiti ca sunt foarte putini cumparatori in piata) prin care reusiti sa-l convingeti pe proprietar sa va vanda locuinta la un pret mai mic decat cel cerut initial, aveti insa grija la procentul de reducere pe care vi-l propune. Avand in vedere cursul valutar, pentru o locuinta care anul trecut, la 6 octombrie, costa 70.000 de euro, craiovenii scoteau din buzunar aproximativ 275.000 de lei. Anul acesta, considerand ca proprietarii i-au mentinut pretul, necesita un efort financiar de peste 298.000 de lei, cu 8,14% mai mult decat in 2008. Asta inseamna ca orice asa-numita scadere de pret de pana-n 8% a locuintei nu este decat un mod de a atrage clientii si nu o diminuare efectiva de cost.