MagazinulDeCase.ro a dat publicitatii o analiza potrivit careia preturile medii ale garsonierelor si apartamentelor din Dolj au scazut cu 10%. "Prima casa" a diminuat pretul unor imobile, iar pe altele le-a ridicat usor. In piata tot nu sunt cumparatori.

Odata cu aparitia verii si cu adancirea crizei s-au mai ieftinit si apartamentele. Specialistii in imobiliare de la MagazinulDeCase.ro - un serviciu on line de tranzactii imobiliare numai de la proprietari - au efectuat o analiza a evolutiei pietei imobiliare din Dolj, in special din Craiova, din care reiese o ieftinire a apartamentelor in medie cu 10%. Cu toate ca mai multe agentii imobiliare precizau, pentru GdS, ca in special programul "Prima casa" ar fi scumpit usor ofertele la apartamentele din Craiova, cei de la serviciul on line de tranzactii imobiliare spun ca s-au ieftinit locuintele, de la garsoniere si pana la apartamentele cu trei camere. Analiza s-a facut pe oferte exclusiv de la proprietari, pe 74 de garsoniere si apartamente - in trimestrul I din 2009 - si pe 85 de astfel de locuinte - in trimestrul al doilea. Specialistii imobiliari citati sustin ca, "in judetul Dolj, al doilea trimestru al anului curent e dominat de scaderea preturilor medii ale imobilelor. In cazul garsonierelor, valoarea medie s-a redus cu 8,4%, de la 40.000 de euro in trimestrul intai la 36.300 de euro in al doilea. Pentru un apartament de doua camere, scaderea procentuala pentru perioada luata in calcul este de 10% (de la 65.000 de euro, la 59.000)".
In ceea ce priveste apartamentele cu trei camere, MagazinulDeCase.ro sustine ca "s-a inregistrat o scadere de 11,2% in trimestrul doi", la un pret mediu de 73.000 de euro la jumatatea anului, fata de 82.000 de euro la inceputul lui. Preturile medii ale apartamentelor din Craiova au scazut treptat, incepand cu ultimele luni din 2008. De exemplu, pentru unul cu doua camere, care in septembrie 2008 avea un pret de 71.216 euro, in decembrie, proprietarii cereau 68.500, in martie 2009 - 65.370 de euro, iar in iulie - pretul aceluiasi apartament era de 59.000 de euro.

"Prima casa"..., din nou

Din analiza celor de la MagazinulDeCase.ro reiese ca programul "Prima casa" inca nu a influentat pretul locuintelor din Dolj, asa cum s-a intamplat in Bucuresti si Cluj, insa este foarte posibil ca efectul sa se produca si in aceasta regiune a tarii. Specialistii in imobiliare spun ca in Dolj nu prea sunt tranzactii, chiar daca acest program prin care statul garanteaza pentru clientii persoane fizice a intrat in vigoare.

Unele preturi au crescut, altele au scazut

Vicepresedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu, spune ca, de fapt, la unele apartamente au scazut preturile, iar la altele au crescut, din cauza programului "Prima casa", dar tot nu sunt cumparatori. "In program sunt acceptate credite de pana la 60.000 de euro, astfel ca aceia care aveau la vanzare locuinte de 65.000 de euro le-au ieftinit la 60.000 de euro, ca sa intre in 'Prima casa'. In acelasi timp, cei care aveau apartamentele la vanzare la 55.000 de euro le-au urcat la 59.000 de euro, spre limita superioara, in speranta ca vand tot prin programul 'Prima casa'. Eu nu cred in acest program. Sunt putini clienti pe piata care se incadreaza in conditiile bancilor ca sa ia credit prin el", a precizat Cristian Clenciu.
In paginile de anunturi ale GdS se observa ca, in ultimele doua luni, tot mai multi proprietari de imobile le scot la vanzare, in speranta ca se vor gasi cumparatori, de cand cu aparitia programului "Prima casa".
Extreme imobiliare la Dolj
Cea mai scumpa garsoniera din Craiova, potrivit celor de la MagazinulDeCase.ro, este in valoare de 89.000 de euro, situata pe strada Gorunului. La polul opus, cea mai ieftina garsoniera se situeaza in Brazda lui Novac, iar proprietarul cere 39.000 de euro. La trei camere, cea mai scumpa oferta directa de la proprietar este pentru un apartament ultracentral (100.000 de euro), iar cea mai ieftina este pe strada Nanterre, unde o astfel de locuinta costa 59.500 de euro.