Indiferent de venitul lunar, de preturile din piata si de normele de creditare, nevoia unei locuinte trebuie satisfacuta. În conditiile economice actuale, cea mai la îndemâna solutie este cumpararea unui teren sau a unei locuinte noi. Faptul ca achizitionarea unei locuinte depinde, în primul rând, de suma pe care o persoana îsi permite sa o cheltuiasca în acest scop este binecunoscut. Daca pâna acum câteva luni, pentru cele mai multe persoane, banii necesari pentru achizitionarea unei locuinte se obtineau printr-un credit imobiliar-ipotecar, între timp lucrurile s-au schimbat. Odata cu aplicarea noilor norme, robinetul creditelor s-a închis, ca si accesul populatiei la cumpararea de locuinte.  
Terenul, mai usor de cumparat Potentialii cumparatori de imobile trebuie sa se descurce cu bani mai putini. Varianta identificata de agentii imobiliari ca fiind cea mai la îndemâna este cumpararea unui teren. "În conditiile economice actuale, între apartament de bloc, casa si teren, persoanele care au nevoie de o locuinta ar trebui sa opteze pentru un teren, pentru ca e mult mai usor de cumparat", a declarat Bogdan Buzatu, managerul agentiei General Imobiliare. Acesta a explicat ca, în afara de faptul ca initial implica un efort financiar scazut, terenul îi permite proprietarului sa-si ridice locuinta în ritmul dorit. Investitiile ulterioare sunt dimensionate în functie de posibilitati. "Cumpararea unui apartament sau a unei case implica accesarea unui credit, astfel ca pretul final de achizitie este mai mare. Daca-si cumpara un teren, îsi pot ridica mai întâi o casa mai mica, pe care s-o extinda în timp, în functie de bani", a adaugat Buzatu.  
Locuintele noi, alta varianta Pentru cei care dintr-un motiv sau altul aleg sa-si cumpere o locuinta finisata, cea mai potrivita varianta este locuinta noua. "Ar trebui sa se orienteze catre apartamente în blocuri noi sau case în ansambluri rezidentiale deoarece au preturi mai bune. Dezvoltatorilor de proiecte imobiliare nu le convine sa-si tina banii blocati ani de zile, astfel ca se adapteaza la conditiile de piata", a precizat Cosmin Truica, directorul agentiei CDC Imobiliare. În ceea ce priveste locuintele vechi, proprietarii acestora vând numai în momentul în care vor sa se mute dintr-o locuinta mai mica în una mai mare. Astfel, nu sunt dispusi sa lase din pret.  
Avantajele si dezavantajele apartamentelor si caselor În afara pretului actual, potentialii cumparatori ar trebui sa puna în balanta si alte elemnete - avantajele si dezavantajele fiecarui tip de locuinta, stilul de viata pe care si-l doresc, precum si perspectiva constructiei ca investitie. Luând în considerare avantajele si dezavantajele, proprietarii de apartamente de bloc au cheltuieli mici la întretinere si la impozit, si nu duc grija platii anumitor utilitati (care ramân în seama administratorului). În plus, pe termen lung, reprezinta o investitie buna din punct de vedere al închirierilor. Duc însa lipsa de intimitate, de loc de parcare si spatii de joaca pentru copii si au o serie de surprize neplacute din partea rau-platnicilor, care pot determina masuri restrictive din partea furnizorilor de utilitati.
Casa, pe de alta parte, ofera liniste, confort, spatiu suficient pentru gradina, loc de joaca sau chiar piscina. Impune însa cheltuieli mari cu impozitul si necesita cheltuieli suplimentare cu întretinerea constructiei. Din punct de vedere al investitiei, casele nu se devalorizeaza la fel de mult ca apartamentele. Situatia este cu atât mai buna daca respectivul imobil este situat într-o zona centrala, unde, indiferent de evolutia preturilor din piata, nu-si pierde din valoare.