La sfarsitul anului trecut, Guvernul a hotarat (potrivit HG nr. 2169/2004) sa se introduca o taxa vamala de 3% pentru importul de granule PET (polietilen tereftalat). Si pentru ca din aceste granule se fabrica recipientele de imbuteliere a apei minerale, a bauturilor racoritoare, a uleiului comestibil, a otetului, toate aceste produse vor avea costurile majorate.
Durerea industriasilor din aceste domenii este cu atat mai mare cu cat aceste granule PET de tip alimentar (bottle grade) nu se produc in Romania. De altfel, investitia pentru o astfel de fabrica se ridica la vreo 15 milioane de euro.
Exista, ce-i drept, o fabrica unde se produc granule PET, dar este vorba de flacoane pentru fire si fibre sintetice. Iar aici exista o capacitate foarte mica de procesare (recristalizare) a granulelor PET brute, dar care tot din import vin.

Granulele s-au scumpitcu pana la 75%

Pe langa aceasta taxa vamala in plus, si pretul granulelor PET a crescut cu 65-75% ca urmare a cresterii pretului la barilul de petrol. Iar in industria de imbuteliere a apelor minerale, cea mai mare pondere in costuri o au tocmai aceste flacoane, respectiv 40-60%.
Producatorii spun ca o crestere importanta a pretului materiilor prime si al serviciilor este data si de cresterea preturilor la combustibili (implicit transport), energie electrica si alte utilitati. Totodata, intarirea leului in raport cu principalele valute duce la scaderea incasarilor in lei din export, ceea ce inseamna reducerea veniturilor sau chiar pierderi. Mai mult, pentru o mare parte a producatorilor care vand pe piata externa, intarirea leului ar face exporturile prohibitive.
“Pentru toate tarile Comunitatii Europene exista masuri de protectie. De pilda, pentru apele minerale se acorda prime de export, iar in piata interna a apelor minerale se acorda subventii direct la producator“, precizeaza unul dintre reprezentantii industriei de ape minerale.

Si in acest an va scadea consumul

Avand in vedere ca apa exportata nu inseamna decat 2%, oful producatorilor este piata interna. Ei considera ca si in acest an consumul de apa minerala va fi diminuat, asa cum s-a intamplat anul trecut.
Dar daca in 2004 consumul a scazut cu aproape 4,5% din cauza faptului ca “nu prea am avut vara, iar populatia n-a cumparat prea multa apa minerala“, in acest an, numarul bautorilor de apa minerala ar putea sa scada considerabil din cauza preturilor crescute.
“Cresterea pretului va duce la micsorarea pietei, in conditiile in care consumul mediu european este de aproximativ 140 de litri pe cap de locuitor, iar in Romania este de mai putin de 40 de litri pe cap de locuitor (potrivit statisticilor oficiale pentru 2004 - n. red.)“, mai adauga acesta.