Panourile solare ar putea deveni in curand o prezenta obisnuita pe foarte multe blocuri din Galati, statul urmand sa finanteze folosirea acestui sistem de incalzire.





Asociatiile de proprietari sau persoanele care locuiesc la casa vor putea primi bani de la stat pentru a-si monta panouri solare pentru incalzire. Acest lucru l-a declarat seful Administratiei Fondului de Mediu, Mihai Tot, care a mai precizat ca programul prin care se vor acorda finantari nerambursabile va fi asemanator cu programul de innoire a parcului auto, fondurile putand fi alocate inca de luna viitoare, dupa finalizarea ghidului de finantare si obtinerea ultimelor aprobari. Practic, statul va acorda o finantare nerambursabila daca solicitantii vor putea demonstra ca au fonduri pentru a acoperi 10% din valoarea investitiei, respectiv achizitionarea panourilor fotovoltaice sau a pompelor de caldura, si vor depune o cerere in acest sens. Ministerul Mediului urmeaza sa selectioneze firmele care indeplinesc criteriile legale pentru executarea acestui tip de lucrare, numele lor urmand sa fie facute publice. Cei care sunt interesati sa renunte la sistemul clasic de incalzire si sa opteze pentru folosirea resurselor alternative (panouri solare, instalatii eoliene) vor trebui sa parcurga o serie de pasi daca indeplinesc conditiile prevazute pentru a primi bani de la stat. Astfel, montarea unei surse alternative de energie este mai usoara in cazul celor care stau la casa, fiind nevoie doar de acordul proprietarului imobilului. In cazul asociatiilor de proprietari sau locatari este nevoie de acordul tuturor locatarilor sau proprietarilor de locuinte. Stabilirea tipului de panou folosit pentru incalzirea locuintei sau a blocului se face tinand cont de numarul locuintelor care vor beneficia de acest sistem de incalzire precum si de consumul mediu de energie pentru fiecare locuinta. Receptia panourilor voltaice se va face la cheie si acestea vor fi verificate periodic. Intentia statului de a acorda finantari nerambursabile celor care doresc sa foloseasca acest nou sistem este datorata faptului ca potrivit reglementarilor Uniunii Europene Romania va trebui sa produca 20% din energie cu ajutorul resurselor regenerabile pana in anul 2020.



Apaterm nu se teme de concurenta



Directorul general al societatii locale de distributie a apei calde si agentului termic, George Cubasa, ne-a declarat ca initiativa ministerului Mediului este un lucru bun si nu va conduce la scaderea numarului de clienti ai Apaterm. " Este o idee buna orice masura prin care se doreste imbunatatirea confortului locatarilor. Acest lucru nu va conduce la scaderea numarului de clienti ai societatii. Chiar ar putea fi benefic in perioada de vara, cand din cauza lucrarilor de revizii si reparatii facute de Electrocentrale, galatenii raman o perioada mare fara apa calda. La ora actuala avem cateva mii de blocuri conectate la sistemul centralizat de incalzire. Nu cred ca vor fi mai mult de 20 de blocuri in Galati care vor beneficia de noul sistem de folosire al energiei alternative", ne-a mai declarat directorul general al Apaterm, George Cubasa.