Muncitorii romani au trimis in tara anul trecut 5,32 miliarde de euro, cu 1,5 miliarde de euro mai mult fata de 2005, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Banii trimisi de romani insumeaza circa 6% din Produsul Intern Brut (PIB).
Cu toate acestea, ritmul de crestere al sumelor trimise de "capsunari" a fost mai mare in anii anteriori. Astfel, daca in 2006 s-au transferat cu 40% mai multi bani decat in anul anterior, in 2005 fata de 2004 s-au trimis cu 170% mai multi euro. Mai exact, in 2005 romanii au trimis in tara 3,8 miliarde de euro, iar cu trei ani in urma, 1,4 miliarde de euro.
Din datele bancii centrale mai reiese ca 80% din sumele trimise in Romania anul trecut, adica 4,35 miliarde de euro, au fost transferate de romanii care lucreaza de mai mult de un an in strainatate. Raportul precizeaza insa ca, potrivit unor cercetari realizate de Banca Centrala Europeana, sumele de bani trimise in tara se reduc pe masura ce respectivele persoane locuiesc o perioada mai indelungata in afara tarii de origine.

Romanii din Italia au trimis cei mai multi bani

Cei mai multi bani, proveniti de la romanii care lucreaza mai mult de un an in strainatate, au venit de la cei din Italia, Marea Britanie si Spania. De asemenea, sume importante de bani de la romanii care lucreaza pe baza unor contracte mai mici de un an au fost transferate din tari ca Italia, Statele Unite ale Americii si Germania. Desi nu exista date oficiale privind numarul total al persoanelor aflate in strainatate, mai multe surse indica cifre care variaza intre 1,5 si 2 milioane de romani plecati la munca. (M.H.)