Anul 2008 este programat sa fie pentru energia romaneasca unul in care capitalul privat sa intre cat mai mult in companiile detinute de stat, in special in cele de productie de electricitate. Executivul a anuntat ca intentioneaza sa privatizeze mai multe societati sau sa scoata pe bursa pachete pentru investitorii privati. De asemenea, este de asteptat ca in acest an sa demareze proiectele green-field la companiile private din sectorul de distributie sau de petrol si gaze in capacitati de productie de energie electrica.
La ora actuala productia este in mainile statului in proportie de peste 95%. Chiar daca pe piata sunt foarte multi furnizori privati, inclusiv cu capital strain, ei pot achizitiona doar curent produs de centralele din bazinul Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), care este cel mai scump de pe piata, sau de la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda. Energia ieftina, cea produsa de hidrocentrale, este acontata pentru mai multi ani de cativa furnizori. Privatizarea capacitatilor de productie aflate in mana statului va duce la o serie de investitii in sector si, mai mult decat atat, va genera o concurenta reala.
Guvernul vrea companie energetica integrata
Guvernul va scoate anul acesta la vanzare 100 de microhidrocentrale, doua centrale electrotermice (CET), cele de la Braila si Doicesti, si probabil unul dintre complexurile mari din Oltenia, Turceni sau Rovinari. Totodata, isi propune sa listeze la bursa a Hidroelectrica, Nuclearelectrica si complexul energetic de la Craiova. In afara de acestea, vor fi listate, producatorul de gaze naturale Romgaz si cel de carbune Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. La finele lunii februarie 2008, operatorul de transport gaze naturale, Transgaz, va ajunge pe bursa cu un pachet de 10%. Pe bursa ar putea ajunge si un pachet de 10% din operatorul de transport energie electrica Transelectrica, adaugandu-se astfel pachetului deja existent de 10%. Cabinetul Tariceanu a anuntat infiintarea unei companii energetice integrate, dupa modelul CEZ din Cehia sau Enel din Italia, in care sa fie incluse cele trei filiale Electrica ramase neprivatizate (Muntenia-Nord, Transilvania-Sud si Transilvania-Nord), reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda, unul dintre complexurile Turceni sau Rovinari si o parte dintre hidrocentralele mari, precum Portile de Fier. Conceptul a suscitat interesul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Institutia bancara ar putea finanta sau deveni investitor daca Executivul roman va veni cu o propunere in conformitate cu reglementarile Uniunii Europene. Premierul Calin Popescu-Tariceanu declara la finele anului trecut ca infiintarea companiei s-ar putea realiza prin atragerea unui partener institutional international, asa cum s-a procedat in cazul BCR. In 2008 putem asista la formarea unor companii mixte, in care producatorul de energie electrica si termica Termoelectrica sa contribuie cu activele existente, in special cu centralele de la Braila, Doicesti si Bortesti, iar investitorii interesati sa vina cu banii, scopul final fiind modernizarea grupurilor de productie. La sfarsitul lunii acesteia sau in luna februarie se va incheia negocierea conditiilor de asociere in viitoarea societate comerciala care va construi reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Au fost acceptate la negocieri companiile Electrabel Belgia, Enel Italia, Iberdola Spania, CEZ Cehia, Arcelormittal Romania si RWE Germania. Costul intreg al proiectului se ridica la 2,4 miliarde de euro.
Petrom, Enel, Electrica, Lukoil si chiar Energy Holding, societati care au activitati in sectorul energetic sau petrolier, au anuntat investitii in centrale electrice care sa le asigure in primul rand necesarul de energie si sa evite in felul acesta dependenta de curentul scump.