Din cauza cantitatii reduse de precipitatii, dar si a suprafetei mai mici care a fost cultivata cu grau anul acesta, pretul painii ar putea fi majorat in martie, potrivit estimarilor lui Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie, Rompan.
Suprafata de teren agricol cultivata cu grau a fost cu 25% mai mica in 2006 decat in 2005. Drept urmare, daca celelalte conditii ar ramane la fel ca si anul trecut, productia de grau de anul acesta ar fi mai mica cu 25%.
Reprezentantul Asociatiei Patronale a Angrosistilor de Cereale, Daniel Botanoiu, spune ca in agricultura doar unul din cinci ani se incheie cu recolta foarte buna, iar restul de patru ani sunt mult mai putin rodnici.
Pe de alta parte, daca in vara anului trecut un kilogram de grau costa intre 0,25 si 0,33 de lei, pretul actual al acestuia este aproape dublu si variaza in functie de calitate, intre 0,48 si 0,6 lei.
Specialistii spun ca tendinta de crestere a pretului la grau se mentine si pe plan mondial, tendinta care va influenta si piata romaneasca.
Totodata, producatorii din industria de panificatie sustin ca stocurile din recolta de anul trecut sunt pe terminate, iar primele importuri se vor face la sfarsitul lui ianuarie.
Romania este conditionata sa importe grau doar din statele membre ale Uniunii Europene, state care nu dispun nici ele, la randul lor, de cantitati mari de grau.
Daniel Botanoiu sustine ca, chiar daca reprezentantii Uniunii Europene nu interzic in mod explicit importurile din afara pietei comune, taxele pentru importul din statele care nu sunt membre UE fac ca pretul graului sa nu mai fie unul rentabil. Din afara pietei comune, tara noastra ar putea importa grau din state precum Republica Moldova sau Ucraina.
In ceea ce priveste cantitatea de grau pe care o vom importa anul acesta, parerile sunt impartite. Daca reprezentantii Asociatiei Patronale a Angrosistilor de Cereale spun ca aceasta cantitate va fi de aproximativ 200.000 de tone, reprezentantii Rompan sustin ca este vorba de o cantitate mult mai mare, care poate varia intre 300.000 si 350.000 de tone.

90% din importurile de grau, din Ungaria

Aurel Popescu, presedintele Patro-natului Roman din Industria de Morarit si Panificatie, Rompan, ne-a declarat ca aproximativ 90% din cantitatea de grau pe care o va importa Romania va proveni din Ungaria, iar restul din tari precum Bulgaria si Serbia. "In importul de grau sunt preferate tari limitrofe, pentru ca scad semnificativ costurile cu transportul".
In conditiile in care Romania va fi si ea afectata de schimbarile climatice, agricultorii vor fi nevoiti sa micsoreze suprafetele cultivate cu cerealele obisnuite si sa planteze alte soiuri rezistente la seceta.