NewsIn informeaza: Coalitia a decis sa mentina 2015 ca data a aderarii Romaniei la zona euro.
Deputatul Varujan Pambuccian a anuntat ca liderii coalitiei au convenit sa pastreze 2015 ca data-tinta a intrarii Romaniei in zona euro, 1 decembrie 2015 fiind termenul propus pentru ca in tara noastra sa fie folosita doar moneda unica europeana.
La sedinta care a durat o ora si jumatate, alaturi de liderii partidelor de guvernamant a participat si guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu si ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu. "Este foarte important ca am pastrat obiectivul pentru 2015. Daca nu gandim nemteste, daca nu gandim , pe termene clare, nu vom realiza niciodata ce ne-am propus", a declarat liderul grupului minoritatilor nationale din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian comentand o remarca a unul jurnalist legata de obligatia respectarii unui termen impus guvernarii viitoare.
Acesta a apreciat ca atingerea tintei este posibila daca, pana in 2015, sunt evitate derapajele economice in campaniile electorale si va avea loc o restructurare a companiile controlate de catre statul roman. "Sunt doua mari probleme, in ceea ce priveste indicatorii macroeconomici. Este vorba de tinta de deficit si de inflatia de 3%. Daca nu se vor face pomeni electorale in 2012 si 2013, la campania prezidentiala, vom putea respecta data propusa", a spus Pambuccian
Reprezentantul in Parlament al comunitatii armene a sustinut ca sunt necesare masuri dure in ceea ce priveste restructurarea companiilor in care statul roman este actionar, minoritar sau majoritar. "Pe de o parte, sunt companii la care statul este actionar minoritar si de unde nu a primit niciodata dividende asa ca nu are niciun rost sa mai pastrezi actiunile cand acestea ar trebui vandute pe bursa. Apoi trebuie analizat foarte serios daca ne mai permitem sa mentinem acele companii ale statului care nu au adus niciodata profit, care nici macar nu sunt in stare sa-si plateasca darile la stat", a mai spus Varujan Pambuccian.
El a precizat ca introducerea in circulatie pe teritoriul Romaniei a monedei euro ar putea fi realizata de la 1 ianuarie 2015, urmand ca leul sa fie scos din circulatie dupa 1 decembrie 2015. Totusi, aceste date urmeaza sa fie discutate si cu oficialii europeni. Liderul de grup al minoritatilor a afirmat ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a atras atentia ca sunt si probleme logistice foarte serioase care trebuie solutionate. "De exemplu, va nevoie de circa 300 de tiruri pentru distribuirea de euro si de patru ori mai multe pentru retragerea de pe piata a leilor. Apoi va trebui sa decidem ce facem cu lei, daca ii tocam sau daca ii stocam. Din punctul acesta de vedere, ne va ajuta foarte mult experienta denominarii", a spus deputatul.
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, la TVR, ca a avut discutii cu Guvernul si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, exprimandu-si optiunea pentru pastrarea obiectivului de aderare la zona Euro in 2015, un obiectiv care "putem sa-l realizam" daca nu cadem in "pacatul populismului". "Asa cum am spus si in Estonia, mentinem obiectivul 2015, nu este schimbat, dar trebuie sa tinem cont de lectiile crizei. (...) Punctul meu de vedere, si va pot spune ca am discutat si cu Guvernul si cu guvernatorul (BNR - n.r.), este ca trebuie mentinut obiectivul si putem sa-l realizam daca nu cadem in pacatul despre care mai inainte vorbea Jeffrey Franks, adica sa intram in populismul electoral", a spus presedintele.
Noul program de convergenta privind trecerea la moneda euro aparut in presa la inceputul saptamanii spune ca Guvernul va renunta la data de 1 ianuarie 2015 ca obiectiv pentru trecerea la moneda euro si avansa doar intervalul 2013-2014 pentru intrarea in mecanismul european al ratelor de schimb, o etapa premargatoare procesului.