Pentru ca cererea de locuinte este mare si nu toti cetatenii au puterea de cumparare necesara achizitionarii unei case in zone rezidentiale, Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) le propune romanilor proiecte de case din prefabricate. Dar pentru a ajunge la ceva palpabil, autoritatile se vor izbi in primul rand de mentalitatea conservatoare a populatiei care nu concepe alte locuinte decat cele din caramida si beton armat. In acest demers, autoritatile nationale cer in primul rand sprijinul celor locale.
Pentru a alege cele mai bune solutii ce vizeaza aceasta noua tehnologie pentru noi, ANL a optat pentru un program de licitatie cu tema „Oportunitati in constructia de locuinte, sisteme constructive flexibile, eficiente energetic, realizate cu tehnologii noi“.
Acest program desfasurat pe mai multe etape, care se va incheia probabil in martie anul viitor, urmareste alegerea firmelor romanesti si straine care ofera cele mai bune solutii de constructie. Pentru adoptarea acestei noi tehnologii, autoritatile au fost motivate, pe langa faptul ca au un cost cu aproximativ 30% mai mic, casele din prefabricate pot fi ridicate intr-un timp extrem de scurt (cateva zile) si totodata beneficiaza de un nivel seismic ridicat.
Ministrul delegat pentru lucrari publice, László Borbely, a declarat ca, daca anul acesta a fost unul al inundatiilor, 2006 va fi, cu siguranta, unul al infrastructurii in constructii. Tot el a mai spus ca cele 210 milioane de euro sunt suficiente pentru sustinerea proiectului de infrastructura. Din aceasta suma, 70 de milioane de euro provin din resurse bugetare proprii, restul fiind asigurati dintr-un credit de la Banca Mondiala. Borbely se declara optimist in ceea ce priveste acest proiect de infrastructura, precizand ca „in 3-4 ani, daca nu 80%, cel putin 40% vor fi constructii in urma acestor solutii“. (Maria Vulpe)