Tribunalul va decide in perioada urmatoare daca cererea primariilor din judet privind instituirea popririi pe conturile ANIF este legala.

Sucursala galateana a Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF) se afla intr-o situatie destul de dificila dupa ce Primaria Galati si cea din Tecuci au dispus emiterea unor titluri executorii in vederea instituirii popririi pe conturile institutiei.

Totul a pornit dupa modificarea noului Cod Fiscal, care a scutit anumite bunuri detinute de ANIF de la plata taxelor. Dupa depunerea declaratiilor de impunere au aparut si problemele, Primaria Tecuci stabilind ca ANIF Galati are de platit 3.674 de lei cu titlu de taxa de folosinta a unui teren care se afla in proprietatea statului.

"Eu nu am mai intilnit o asemenea situatie ca la Galati. In celelalte judete unde avem sucursale ne-am inteles cu autoritatile locale, iar problema a fost rezolvata. A fost nevoie sa-i dam in judecata ca sa oprim poprirea. Eu zic ca legea este foarte clara. Pentru instalatiile de irigat si terenurile aflate in proprietatea statului, care sint acum in administrarea noastra, nu trebuie platite taxe. Pina la urma am reusit sa-i convingem pe cei din Primaria Galati ca avem dreptate", ne-a declarat directorul ANIF Galati, Titi Trufasu.

"Nu au prezentat documente justificative"

Reprezentantii Primariei Tecuci sustin ca au incunostiintat ANIF Galati de faptul ca nu a mai prezentat actul de proprietate si avizele privitoare la modificarea categoriei de folosinta a terenului in vederea scutirii de taxe, astfel ca impunerea s-a efectuat conform celor mentionate in declaratie.

"Nu au prezentat nici un fel de documente justificative. Prin urmare impunerea s-a facut in baza declaratiei depuse de dinsii", ne-a precizat purtatorul de cuvint al Primariei Tecuci, Dan Bogdanoiu. In plus reprezentantii Primariei Tecuci sustin ca actiunea de contestare a taxei a fost introdusa prea tirziu, solicitind Tribunalului s-o respinga ca tardiva intrucit a fost depusa peste termenul de 30 de zile prevazut de lege.

De amintit este faptul ca o eventuala poprire a conturilor ANIF Galati ar putea pune institutia in imposibilitatea de a folosi fondurile primite de la Ministerul Agriculturii in vederea reabilitarii mai multor pompe de apa si hidranti necesari utilizatorilor de apa pentru irigatii din patru comune pentru salvarea culturilor infiintate pe citeva mii de hectare.