Conform unor recente reglementari legislative, Societatea Nationala a Imbunatatirilor Funciare (SNIF) a suferit un proces de reorganizare ce a condus la infiintarea Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) R.A., care a preluat intregul patrimoniu al SNIF, a precizat Gheorghe Iordache directorul Sucursalei Dobrogea a ANIF. Tot in urma reorganizarii, SNIF nu a fost desfiintata, ci i s-a atribuit activitatea de reparatii si prestari servicii pentru sistemele de irigatii ce apartin ANIF.

Prestarile de servicii efectuate de SNIF prin centrele sale specializate, dotate cu personalul, mijloacele de transport si atelierele de reparatii preluate de la vechiul SNIF, se va face pe parcursul a doi ani, urmand ca dupa expirarea acestui termen SNIF, transformata in societate comerciala, sa poata fi privatizata si sa incheie contracte de prestari servicii specifice si cu alti parteneri. In privinta organizarii teritoriale a ANIF, Iordache a aratat ca aceasta regie a statului dispune de 12 sucursale regionale printre care se numara si Sucursala Dobrogea. La randul ei, Sucursala Dobrogea, ce administreaza patrimoniul si activitatea de imbunatatiri funciare din judetele Constanta si Tulcea este organizata pe trei unitati denumite Tulcea, Constanta Nord si Constanta Sud. Aceste trei unitati au in subordine 15 formatiuni de exploatare, organizate la nivelul sistemelor hidrotehnice existente in ambele judete dobrogene.

Sucursala Dobrogea, in revizie de primavara

Referitor la stadiul actual al activitatii desfasurate la nivelul Sucursalei Dobrogea a ANIF, Gheorghe Iordache ne-a declarat faptul ca pentru anul in curs s-au incheiat precontractele cu beneficiarii serviciilor de irigatii, urmand ca in aceasta perioada sa se procedeze la incheierea contactelor multianuale (3-5 ani) cu beneficiarii (asociatii agricole, producatori agricoli), dupa definitivarea calculului tarifelor ce se vor practica in acest an la irigatii. Este vorba despre tariful anual pe unitatea de suprafata la amenajarile ce se contracteaza si de un tarif perceput la 1000 mc de apa livrata fiecarui beneficiar. De asemenea, la aceasta ora se desfasoara reviziile si reparatiile in amenajarile de imbunatatiri funciare ale Sucursalei Dobrogea, astfel incat la sfarsitul lunii martie a.c. sa se poata livra apa necesara culturilor agricole, in conformitate cu contractele incheiate. Si in cadrul activitatii de desecari si aparare impotriva inundatiilor, la nivelul ANIF Dobrogea functioneaza 22 statii de pompare de desecare, dintre care 15 in judetul Constanta, toate avand asigurat personalul in ture permanente. Aceleasi ture permanente sunt asigurate si la sistemul de irigatii, pentru a preveni furturile de echipamente. In acest sens, Iordache a mai adaugat faptul ca impreuna cu lucratorii de la posturile de politie comunale, angajati ai ANIF Dobrogea efectueaza verificari la centrele de colectare a fierului vechi situate pe raza localitatilor rurale dobrogene, in vederea depistarii de piese si subansamble ajunse in aceste centre prin sustragerile ilegale de echipamente de la statiile si retelele de irigatii ale ANIF.