AJOFM isi propune ca in urmatoarea perioada de timp sa atraga 715 cursanti in programele de formare profesionala. Asta pentru a acoperi intr-o oarecare masura deficienta de care se fac raspunzatoare firmele ce refuza sa-si specializeze personalul.

Ieri, cu incepere de la ora 09:00, la sediul AJOFM a avut loc o conferinta de presa care s-a vrut a fi un bilant al activitatii institutiei dupa ultimele doua burse ale locurilor de munca din Oradea. Cu aceasta ocazie a fost facuta o trecere in revista a numarului total de someri inregistrati la nivel judetean. Astfel, in luna iulie in Bihor exista 6.366 de someri inregistrati, dintre care 2.788 sunt femei. Din totalul de 6.366, 2.535 de someri provin din sectorul privat, 1.608 someri primesc indemnizatie de somaj iar 4.758 nu primesc indemnizatie.

308 vizitatori si doar 61 de angajati

In timp ce Bursa locurilor de munca pentru romi a fost un esec, bursa locurilor de munca pentru elevi si studenti este considerata de reprezentantii AJOFM, un succes. "S-a implinit o luna de la ultimele burse organizate de noi, iar daca in ceea ce priveste bursa locurilor de munca pentru romi nu putem spune ca am realizat un succes, la bursa locurilor de munca pentru elevi si studenti au participat 308 persoane care au sperat sa-si gaseasca un loc de munca. Au fost prezenti 12 angajatori care au scos spre ocupare 214 locuri de munca. 147 de persoane au fost selectate in vederea incadrarii in munca reusind sa fie integrate in final 61 de elevi si studenti. Principalele domenii in care s-au angajat tinerii sunt: confectii, incaltaminte si turism.
Un alt domeniu in care ne propunem sa dam o mana de ajutor este cel al ajutorului pentru familiile monoparentale. Noi ne-am propus in acest an sa angajam 10 persoane care sa se ocupe de acest lucru si deocamdata avem trei persoane angajate", a declarat Dorel Draghici, director executiv al AJOFM Bihor.

Programe de formare profesionala la discretie

Nici de programe de perfectionare nu duc lipsa bihorenii, doar ca numarul acestora nu este intotdeauna multumitor. "Pentru anul 2008 ne-am propus 36 de programe de formare profesionala pentru 715 persoane, aproape jumatate, femei. Din aceste 36 de programe, 28 sunt programe de formare profesionala pentru someri, din care am derulat pana in prezent 17. Ca o noutate, doua dintre aceste programe sunt destinate persoanelor aflate in detentie pe care vrem sa le ajutam la iesirea din inchisoare sa se adapteze mai usor vietii sociale. Problemele mari le reprezinta programele de munca pe care angajatorii ar putea sa le faca pentru specializarea angajatilor. Cei mai multi dintre ei refuza sa faca programe pentru calificarea personalului pe care il are in subordine motivand ca angajatii se califica si apoi pleaca fie la alte societati fie in alte tari", a explicat Dorel Draghici.