Uzina Tenaris Silcotub din Zalau, cel mai important producator de tevi din otel din Romania, isi va opri activitatea, in perioada 19 decembrie- 5 ianuarie din cauza crizei economice, unii dintre angajati urmand sa intre in somaj tehnic, potrivit liderilor sindicali. Liderul Sindicatului "Metalurgistul" din cadrul Tenaris Silcotub Zalau, Alexandru Rus, a declarat ca, initial, in vara, s-a stabilit cu conducerea companiei ca productia de tevi sa creasca, pe fondul unei cereri tot mai mari de pe piata, dar in prezent pe fondul crizei economice nu se mai justifica majorarea productiei, activitatea urmand sa fie oprita intre 19 decembrie 2008-5 ianuarie 2009. "Incepand din 19 decembrie 2008 si pana in 5 ianuarie 2009, activitatea uzinei din Zalau va fi oprita. Initial, in discutiile pe care le-am purtat cu conducerea companiei in vara acestui an, stabilisem ca productia de tevi va creste, pe fondul unei cereri tot mai mari de pe piata, dar acum criza economica de la nivel mondial a facut ca majorarea productiei sa nu mai fie justificata. Angajatii uzinei, aproximativ 1.030 de oameni, vor intra intr-o pauza de circa doua saptamani si jumatate, in perioada amintita anterior. Anul trecut, am lucrat si de sarbatori", a spus Alexandru Rus. Potrivit acestuia, in perioada 19 decembrie 2008-5 ianuarie 2009, angajatii care mai au zile de concediu le vor efectua, iar restul vor intra in somaj tehnic si vor primi 75 la suta din salariu.
In 5 decembrie, reprezentantii Sindicatului "Metalurgistul" vor avea o intalnire cu conducerea companiei, in cadrul careia le vor fi comunicate informatii cu privire la activitatea pe care au avut-o in decursul acestui an si la planul de lucru pentru anul 2009. "O alta intalnire importanta pentru noi va avea loc in 18 ianuarie, in Italia, cand ii vom intalni pe membrii Comitetului european de intreprindere. Atunci vom semna un acord prin care conducerea grupului Tenaris se angajeaza sa furnizeze, periodic, informatii salariatilor cu privire la situatia financiara a companiei. La aceasta intalnire, din partea celor doua unitati de productie din Romania - cea de la Zalau, respectiv cea de la Calarasi - vor lua parte cate un reprezentant, in timp ce punctele de lucru din Italia vor avea cinci reprezentanti", a afirmat Alexandru Rus.
Tenaris Silcotub Zalau este cel mai important producator de tevi din otel fara sudura de diametre mici din Romania, produsele fiind utilizate in utilizate in industria mecanica, auto-moto, a petrolului si a gazelor naturale, industria chimica si petrochimica.