120 de tineri si-au gasit un loc de munca in primele 8 luni ale acestui an cu "ajutorul" facilitatilor prevazute de Legea Somajului pentru angajatorii care incadreaza absolventi.

Conform situatiei intocmite de catre conducerea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Galati, in perioada 1 ianuarie - 31 august au fost incadrati in munca 120 de absolventi in baza facilitatilor prevazute de Legea 76 din 2002. "Dintre acestia, cea mai mare pondere, respectiv de 88,3%, o detin absolventii de invatamant superior si de invatamant secundar liceal si postliceal, tendinta manifestata si in anul 2007. Aceasta demonstreaza gradul ridicat de ocupare in randul persoanelor cu studii medii si superioare si importanta pe care o are gradul de instruire in gasirea si ocuparea unui loc de munca", ne-a declarat directorul executiv al AJOFM Galati, Carmen Tofan. Angajatorii au fost interesati si in cursul anului trecut sa beneficieze de sprijinul financiar acordat de stat pentru incadrarea absolventilor, astfel incat 288 de tineri care au iesit de pe bancile scolii si-au gasit astfel un job. Dintre cele 288 de persoane, un procentaj de nu mai putin de 87,8% a fost reprezentat de absolventii de invatamant superior si de invatamant secundar liceal si postliceal. Absolventii tuturor formelor de invatamant au posibilitatea sa-si gaseasca un job pe data de 26 septembrie, cand in corpul D al Facultatii de Mecanica de pe strada Domneasca (vizavi de Catedrala) va avea loc bursa locurilor de munca pentru absolventi, actiune organizata de AJOFM Galati in colaborare cu compartimentul teritorial al Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati.

Bani de la stat pentru angajarea absolventilor

Conform articolului 80 din Legea 76 din 2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca, angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai institutiilor de invatamant primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent, o anumita subventie. Astfel, este vorba de un salariu de baza minim brut pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii. In cazul absolventilor de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal, valoarea subventiei este de 1,2 salarii de baza minime brute pe tara. Angajatorii care incadreaza absolventi de invatamant superior primesc o subventie egala cu 1,5 salarii de baza minime brute pe tara. "Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile articolului 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii", a precizat Carmen Tofan.