Insusirea unor sume de bani prin metode ilegale a reprezentat una dintre solutiile gasite de administratorul a doua firme care au sediul in comuna Schela, cazul fiind cercetat de politistii galateni

Facilitati, facilitati....

In adresa transmisa Inspectoratului Judetean de Politie (IJP), Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Galati a prezentat informatiile care i-au fost solicitate privitoare la conventiile incheiate cu cele doua firme din Schela, care au primit anumite facilitati in baza articolului 80 din Legea somajului. "AJOFM Galati a incheiat doua conventii cu firma care se ocupa cu fabricarea produselor de patiserie si panificatie, privitoare la angajarea a unui numar de 33 de someri unici intretinatori de familie si a 35 de someri in virsta de peste 45 de ani. Potrivit Legii somajului, pentru fiecare persoana angajata statul acorda angajatorului un salariu minim pe economie timp de un an de zile, cu conditia ca firma respectiva sa-l mentina timp de doi ani. In ceea ce priveste a doua firma, care avea ca obiect de activitate constructia si dezvoltarea fondului forestier, au fost angajati 33 de someri unici intretinatori de familie si 29 de someri cu virsta de peste 45 de ani", ne-a declarat directorul economic al AJOFM Galati, Elena Palimaru.

Bun de plata

Decizia administratorului celor doua firme de a angaja someri in perioada februarie 2003-ianuarie 2004, in baza facilitatilor prevazute de Legea somajului, este una laudabila, dar metodele folosite au fost ilegale. "In cazul celor doua firme ne-au fost prezentate contractele de munca care au fost incheiate pentru somerii care au fost angajati in baza facilitatilor prevazute de Legea somajului. Ulterior, in urma verificarilor efectuate, s-a constatat faptul ca persoanele respective nu semnasera contractele de munca respective, nu au semnat statele de plata", a precizat directorul economic al AJOFM Galati.

Astfel, in cazul firmei care se ocupa cu fabricarea produselor de panificatie si patiserie, AJOFM Galati a stabilit ca aceasta datoreaza statului suma de 1,405 miliarde de lei vechi, la care se adauga dobinzi in valoare de 329,85 milioane de lei vechi. In privinta celei de-a doua firme, debitul calculat de AJOFM Galati se ridica la 1,337 miliarde de lei vechi, la care se adauga dobinzi in suma de 313,95 milioane de lei vechi. Cazul a intrat si in atentia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.