Din luna decembrie, 3.000 de salariati nu mai figureaza in evidentele Casei de Pensii Dolj, pentru ca firmele la care lucrau nu au mai depus declaratiile nominale pentru acestia. Indisciplina societatilor si concedierile masive sunt motivele pentru care oamenii au ramas cu conturile goale la pensiile de stat, iar unii dintre ei si la cele private.

Unele firme doljene "uita" sa-si onoreze obligatiile legale in ceea ce priveste angajatii pe care ii au. Asa se face ca, in ultima luna a anului 2008, in jur de 3.000 de persoane angajate nu mai figureaza in evidentele Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj ca si contribuabili la asigurarile sociale (la pensii). În decembrie au fost depuse declaratii nominale pentru 142.660 de salariati, in scadere tot cu aproximativ 3.000 fata de luna noiembrie, cand figurau in tot judetul 145.574 de salariati cu acte in regula. "Aceste 3.000 de persoane nu mai apar in evidentele noastre. Pot fi doua cauze: ori agentii economici nu au depus la timp declaratiile, ori au avut loc foarte multe concedieri. Daca firmele doar au fost neglijente cu declaratiile angajatilor, vor fi amendate atunci cand le vor depune. Dar, daca este vorba despre concedieri, noi nu avem ce face", a precizat directoarea Casei Judetene de Pensii Dolj, Ileana Ciutan. Numarul de firme care si-au declarat obligatiile de plata la CJP Dolj in decembrie a scazut cu 37 fata de luna noiembrie, ajungand la 12.437 de entitati. Situatiile furnizate recent de Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Dolj confirma temerile celor de la CJP: numarul somerilor a crescut in decembrie cu 857 de persoane, atingand un record al ratei somajului pe judet: 8,44%.

Pensiile administrate privat, afectate

Faptul ca societatile comerciale nu au depus declaratii nominale pentru 3.000 de angajati are consecinte in intregul sistem de pensii (si de stat, si private). Mai intai, persoanele care nu figureaza cu declaratii la Casa de Pensii nu vor avea vechime. Apoi, cei pana in 40 de ani care cotizeaza si la pensiile administrate privat (Pilonul II) vor suferi la pensia privata. Conturile lor deschise la fondurile private de pensii nu sunt alimentate in lunile in care firmele nu depun declaratii. "În Dolj exista 99.979 de persoane angajate care s-au inscris la sistemul pensiilor administrate privat. Dintre acestea, 701 aveau conturile goale la inceputul lui decembrie, adica nu s-au depus declaratii. Daca aceste persoane au fost disponibilizate, atunci contul lor de la pensiile private se pastreaza pana cand vor fi reangajate, dar probabil ca li se vor redimensiona drepturile banesti pe care le vor primi la final", a spus Ileana Ciutan.
La nivel national, Casa Nationala de Pensii a anuntat ca 1,2 milioane de persoane care au aderat la un fond de pensii administrat privat au conturile goale, din cauza ca firmele nu vireaza banii.   

Unii declara, dar nu platesc

Datele inregistrate de Casa de Pensii pe luna decembrie nu concorda cu cele inregistrate la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. Daca la CJP Dolj au depus declaratii in noiembrie 12.473 de firme, la Finante au depus declaratii 10.312 societati si au achitat contributia la asigurarile sociale (CAS, adica la pensie), in decembrie pentru luna noiembrie, doar 8.774 de firme. Si la DGFP Dolj s-a diminuat numarul societatilor care platesc asemenea contributii, in decembrie achitandu-si obligatiile cu 91 de agenti economici mai putini decat in noiembrie. Ca si sume platite de mediul de afaceri, acestea au fost mai mari in decembrie, dar finantistii explica asta prin faptul ca si-au mai platit si din datoriile restante.

Concedierea, nu somajul tehnic

În mediul de afaceri se discuta despre faptul ca firmele care tineau pana acum angajatii in somaj tehnic periodic (din cauza specificului activitatii) au preferat iarna aceasta sa-i disponibilizeze. Patronii au luat aceste masuri pentru a nu mai plati doua treimi din salariu angajatilor, precum si contributiile si impozitul aferent catre stat. Unii oficiali doljeni sustin ca situatia s-ar putea mentine, mai ales dupa ce s-au anuntat cresteri de contributii la CAS si pentru angajtor, si pentru angajat.