Mittal Steel va trebui sa cheltuiasca in acest an nu mai putin de 53,4 milioane de dolari pentru realizarea investitiilor tehnologice si de protectie a mediului, conform angajamentelor asumate in contractul de privatizare al Sidex.

Valoarea investitiilor din 2006 este cea mai mare, comparativ cu cele pe care noul patron al Combinatului s-a angajat sa le faca anual in perioada 2002- 2006.

Refacerea Bateriei 5, finalizata in acest an

Din cele 53,4 milioane de dolari care trebuie investite in 2006, 27,9 milioane de dolari reprezinta valoarea investitiilor tehnologice, in timp ce 25,5 milioane de dolari vor fi cheltuite pentru realizarea proiectelor de protectie a mediului. La capitolul tehnologie 5 milioane de dolari ar urma sa fie destinate pentru finalizarea in trimestrul al patrulea a refacerii Bateriei nr. 5 de la Bateria de Cocsificare, lucrare care costa in total 10 milioane de dolari. De asemenea 0,2 milioane de dolari trebuie cheltuite la instalatia de mentinere a oalelor de turnare in stare fierbinte de la Otelaria 1, aceeasi suma urmind sa fie investita pentru modernizarea instalatiei RH de la otelarii. Pe lista investitiilor tehnologice obligatorii mai figureaza modernizarea instalatiei de turnare a sleburilor numarul 1, pentru care se vor aloca 2,5 milioane de dolari, modernizarea cuptorului de preincalzire de la LBC, pentru care se va cheltui un milion de dolari, modernizarea a doua locomotive utilizate in transportul intern, pentru care trebuie investit un milion de dolari. De asemenea in acest an mai trebuie investite 2 milioane de dolari la cuptorul oalei de la Otelaria 1, 3 milioane de dolari pentru modernizarea cuptoarelor de recoacere cu clopot de la Laminorul de Benzi la Rece. Cea mai mare suma din acest an, respectiv 10 milioane de dolari, urmeaza sa fie investita in noua linie de zincare, lucrare care costa in total 40 milioane de dolari si care trebuie finalizata in ultimul trimestru. Conform angajamentelor asumate prin contractul de privatizare, patronul Combinatului s-a angajat sa faca, in perioada 2002-2006, investitii tehnologice in valoare de 175 milioane de dolari.

Protectia mediului va inghiti 25,5 milioane de dolari

In anul 2006 va trebui cheltuite 25,5 milioane de dolari pentru realizarea unor proiecte de mediu, acest lucru fiind una dintre prioritatile conducerii Combinatului. Cea mai consistenta suma, respectiv 10 milioane de dolari, va fi folosita pentru punerea in practica a unor proiecte de mediu legate de sol, subsol si protectia impotriva poluarii apei, in timp ce 0,5 milioane de dolari vor fi cheltuite pentru reducerea emisiilor si imisiilor din aer. Investitiile de mediu prevazute a fi efectuate in perioada 2002-2006 se ridica la 76,1 milioane de dolari, cea mai mare suma urmind sa fie cheltuita in acest an.