Noile propuneri facute joia trecuta de catre conducerea Combinatului sindicalistilor de la FSS Metarom Galati, Sindicatul Solidaritatea al Siderurgistilor (SSS), UTSL si Forum au fost trecute intr-un proces verbal semnat de toti reprezentantii celor doua parti.

Deoarece propunerile respective nu au fost trecute si in actul aditional care prevede prelungirea pana la sfarsitul acestui an a prevederilor vechiului Contract Colectiv de Munca (CCM) care expirase la 13 iunie, punerea lor in aplicare nu este obligatorie, conducerea Combinatului fiind obligata sa respecte doar prevederile actului aditional semnat in urma cu cateva luni de sindicalistii de la FSS Metarom Galati si UTSL si acum de catre sindicalistii de la Forum si SSS.

Ultima parafa pe actul aditional

Dupa ce sindicalistii de la SSS a semnat luni dupa amiaza actul aditional acelasi lucru l-au facut ieri si liderii Forum, actul aditional semnat in urma cu cateva luni de sindicalistii de la FSS Metarom Galati si UTSL devenind litera de lege si putand fi inregistrat la Directia de Munca Galati. Continutul actului aditional este cel initial, fiind prevazute majorarea salariala acordata retroactiv de la 1 ianuarie precum si alte drepturi sociale de care vor beneficia siderurgistii in acest an.

"Noile propuneri facute de conducere si care au fost scrise in procesul verbal nu sunt obligatorii, deoarece nu au fost prevazute in actul aditional. Nu sunt fericit ca dupa trei luni de lupta am reusit sa castigam doar un procent mai mare de promovabilitate, dar speram ca managementul isi va respecta angajamentul de a pune in practica noile propuneri. In principal este vorba de cresterea de la 25 la 45 la suta a numarului de salariati care vor fi promovati in acest an, dar acest lucru e discutabil deoarece exista o organigrama si sunt multi angajati care au categorie maxima si nu mai pot promova. Conducerea s-a mai angajat sa ne puna la dispozitie proiectul de contract pe care sa il analizam pana pe 1 octombrie cand va incepe negocierea noului contract. In plus conducerea ne-a spus ca se vor analiza locurile unde se acorda alimentatie de efort si ca se va revizui procedura de acordare a alimentatiei de efort precum si cea de instruire in domeniul protectiei muncii, in sensul ca instruirea angajatilor se va face in timpul programului de lucru. De asemenea, reprezentantii conducerii s-au angajat sa promoveze un alt sistem de salarizare al angajatilor, decat cel actual, care se baza pe clase de salarizare, pe care sa-l discutam in urmatoarea perioada", ne-a declarat liderul Forum, Costica Harnagea.

Vom urmari ca administratia sa-si respecte angajamentele!

Asa ne-a declarat presedintele coordonator al SSS, Ilinca Diaconu. "Sunt foarte suparata pentru faptul ca siderurgistii nu au fost luni dupa amiaza in numar mare la adunare si au aratat astfel ca nu le pasa desi sindicatul Solidaritatea a facut in ultimele luni tot ce a fost posibil pentru a se lupta pentru ei si drepturile lor. La adunarea luni au fost doar 200 de oameni care ne-au spus sa semnam actul aditional si nu am avut alta alternativa, in conditiile in care in ultimele luni ne-au fost impotriva si administratia, si justitia, si Ministerul Muncii iar oamenii nu au fost luni alaturi de noi in numar mare. Vom urmari cu strictete daca patronatul isi va respecta angajamentele luate in procesul verbal iar daca nu o va face vom relua razboiul. Cred ca conducerea a realizat care e starea angajatilor Combinatului care sunt nemultumiti si nu cred ca isi doreste producerea altor actiuni de protest. Sindicatul Solidaritatea nu mai vrea scandal si in urmatoarea perioada ne vom concentra pe organizarea alegerilor la sindicat si pentru a pregati negocierea noului CCM", ne-a declarat Ilinca Diaconu.

Aceasta considera ca obtinerea unui procent mai mare de promovari este un castig al sindicatului iar salariatii au vazut in ultimele luni ca au in sfarsit un sindicat care sa lupte pentru ei. Sindicalistii nu se considera infranti si considera un mare castig faptul ca oamenii si-au recapatat demnitatea si respectul.

FSS Metarom Galati versus Solidaritatea

Vicepresedintele FSS Metarom Galati, Radu Nelu, este de parere ca faptul ca cei de la Solidaritatea au hotarat sa semneze abia acum un acord pe care sindicalistii de la FSS Metarom Galati l-au parafat acum trei luni spune totul despre capacitatea liderilor organizatiei sindicale de a rezolva problemele siderurgistilor galateni si nu numai.

"Eu personal consider in acest moment ca este data o palma deosebit de grea siderurgistilor galateni in general si miscarii sindicale in special datorita faptului ca au acceptat un acord pe care initial l-au blamat, desconsiderand organizatiile sindicale care in buna lor credinta nu au urmarit altceva decat interesul salariatilor ArcelorMIttal, indiferent de apartenenta sindicala, avand in vedere contextul in care evolueaza industria metalurgica mondiala si nu numai. Tot din punctul meu de vedere cred ca cea mai mare "crima" pentru siderurgisti e sa le dai sperante stiind de la bun inceput ca nu faci altceva decat sa-ti bati joc de increderea pe care ti-au acordat-o la un moment dat. Liderii sindicatului Solidaritatea au facut toate astea pentru imagine, dintr-un populism exagerat si cred ca nu gresesc cu nimic daca afirm ca practic acest fapt semnifica marea tradare a intereselor siderurgistilor galateni. De asemenea, este pentru a nu stiu cata oara, si cred ca de aceasta data este si ultima, cand asa zisii aparatori ai drepturilor "intregului neam romanesc" isi mascheaza nerealizarile aruncand cu noroi in celelate organizatii sindicale ca sa nu mai vorbesc de organele legislative ale acestei tari, de mass media locala si nationala si nu in ultimul rand de salariatii acestei intreprinderi a caror vina nu e alta decat ca isi doresc un trai mai bun. Din pacate insa, inca o data increderea le-a fost tradata", mai afirma vicepresedintele FSS Metarom Galati, Radu Nelu.

Primvicepresedintele FSS Metarom Galati, Adrian Adascalitei sustine ca in urma grevei generale din luna aprilie s-a pierdut 12 % din bonus, oamenii nu au fost platiti pentru zilele de greva, iar acest lucru se va reflecta in mod negativ in extrabonusul care va fi dat in luna decembrie.