Pe site-ul www.riscograma.ro este publicata o analiza a economiei chineze, sub titlul "7 mituri despre China. Intra chinezii in recesiune?".
"S-ar putea sa vedem ce nu a vazut omenirea pana acum", avertizeaza consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, legat de o eventuala criza economica in China.
Scenariul nu este complet exclus in viitorul previzibil. China e o tara mult mai fragila decat pare. Iata de ce:

1. China nu este o tara bogata ci, dimpotriva, una foarte saraca - de doua ori mai saraca decat Romania, de exemplu. Forta ei economica TOTALA este data exclusiv de populatia enorma. Ipotetic vorbind, daca Romania avea 1,3 miliarde de locuitori la nivelul de productivitate de acum - ar fi fost DEJA cea mai mare economie a lumii, peste SUA.

2. China nu este un stat comunist, decat cu numele. De 30 de ani China este un stat care bifeaza cam toate criteriile mari ale totalitarismului: autoritarism, partid unic, nationalism, corporatii private cu privilegii de stat etc. Sub o astfel de crusta, tensiunea sociala este incredibil de mare.

3. Cele peste doua trilioane de dolari din rezerve nu sunt un avantaj ci un risc. China nu poate cere nimic in schimbul lor, iar amenintarea ca i-ar vinde ar provoca in SUA doar un hohot de ras. L-ar scuti pe "Helicopter" Ben Bernanke de niste cheltuieli cu cerneala.
Parghia pe care o detine intr-adevar China este decizia de-a mai cumpara sau nu obligatiuni de stat IN VIITOR. Aici este miza intregului razboi monetar de acum: monedele care inspira incredere vor atrage finantare cu dobanzi mici. Celelalte vor intra in crize ale datoriilor suverane.

4. Decizia de a face tratate bilaterale de comert pentru excluderea dolarului - cum a fost recenta intelegere cu Rusia - are doua taisuri. Ea poate functiona o vreme, in conditii de echilibru comercial. Insa deindata ce echilibrul se strica, una din parti se va trezi cu surplus din moneda tarii partenere. Iar cu surplusul nu va avea ce face decat sa-l vanda pe si mai putini dolari decat ar fi incasat in mod direct.
Intelegerea are un singur rost practic: sa demonstreze ca excluderea dolarului este posibila. Insa, pentru a avea succes, este nevoie de o intreaga retea mondiala de astfel de tratate, intre toate economiile mari.

5. Chinezii fura locurile de munca din SUA si din Europa? Da si nu. Un job pierdut in SUA este inlocuit de 10 joburi castigate in China. Deocamdata, cei 10 chinezi sunt platiti la limita supravietuirii insa aproape toata valoarea adaugata (mai putin furturile de tehnologie) se intoarce in Vest. Exporturile totale, potrivit businessday.ro, reprezinta doar 25% din PIB, mult mai putin decat in Romania (31%), Germania (43%), Bulgaria (55%), Ungaria (79%) sau Irlanda (87%). Cu importuri de 20% din PIB, contributia exporturilor nete in economia Chinei este de numai 5%.

6. Economia chineza nu e construita pe baze atat de solide pe cat se crede. Bula imobiliara este tinuta in frau doar de taxele mari, insa surplusul de bani neacoperit in oferta ameninta sa declanseze oricand un val inflationist. Anuntul FED ca va tipari iar sute de miliarde de dolari a starnit deja panica in Banca Centrala a Chinei, care se teme ca scumpirile vor avea acelasi efect ca o apreciere a monedei: scadere de competitivitate.

7. Totusi, China nu va mentine la nesfarsit politica monedei slabe, care inseamna sa suferi tu de foame ca sa-i indestulezi pe altii. Daca o face acum este pentru ca incearca sa acumuleze cat mai mult capital pentru faza urmatoare a dezvoltarii: consumul intern. Contrar perceptiei, consumul si prosperitatea individuala a oamenilor sunt aspiratii pe termen relativ scurt - venite jumatate din mandrie, jumatate de frica - ale clasei conducatoare din China.