2010 va aduce cel putin o stabilitate a preturilorpe piata imobiliara. Este concluzia analistilor care spun ca este normal sa fie asa, daca ne gandim ca posibilitatile romanilor de a-si cumpara o casa sunt din ce in ce mai reduse.
Analistii imobiliari estimeaza ca apartamentele se mai pot ieftini in prima parte a anului. Acestia mizeaza pe dorinta dezvoltatorilor de a scapa de stocul de locuinte si pe promotiile deja anuntate.
2010 va aduce cel putin o stabilitate a preturilor pe piata imobiliara. Este concluzia analistilor care spun ca este normal sa fie asa, daca ne gandim ca posibilitatile romanilor de a-si cumpara o casa sunt din ce in ce mai reduse.
"In ceea ce priveste preturile, eu cred ca in prima jumatate a anului 2010 ele pot sa sufere in continuare o usoara scadere, dar nu de dimensiunile celor cu care am fost obisnuiti in ultimele luni, dupa care probabil ca se vor stabiliza", spune Radu Zilisteanu, analist imobiliar.
In 2009, dezvoltatorii imobiliari au redus pretul pe metru patrat de la 1400 de euro, in luna martie, la 900 de euro, incepand cu luna octombrie. Chiar si asa, vanzarile de locuinte au scazut, de la inceputul anului 2009, cu 40 la suta, fata de 2008. Analistii spun insa ca dezvoltatorii imobiliari nu se descurajeaza si vor gasi noi solutii de atragere a clientilor.
Analistii mai cred ca motorul pietei imobiliare in 2010 ar putea fi programul Prima Casa, daca acesta va fi prelungit de Guvern.
In 2009, statul a alocat pentru prima casa 1 miliard de euro, din care au fost acordate garantii de doar 480 de milioane de euro. Daca acest program va continua, in a doua jumatate a anului, piata imobiliara se va mai dezmorti, iar numarul tranzactiilor va creste, spun specialistii.