Analistii continua sa imbunatateasca prognozele privind cresterea economica a Romaniei in 2007. Consensus Economics, organizatie care grupeaza previziunile macroeconomice ale unor banci si institutii internationale, a imbunatatit din nou estimarile privind cresterea economica a Romaniei in acest an, dar afiseaza prognoze din ce in ce mai pesimiste privind deficitul de cont curent.
Media estimarilor privind cresterea economica din 2007 este 6,1%, peste nivelul anuntat in raportul precedent, de 5,9%. Pentru anul viitor, media este de 5,6%.
Reamintim ca pentru 2007 si 2008 Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza ritmuri de crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 6,5%, respectiv 6,3%.
Potrivit analizelor prezentate de Consensus, cresterea medie a preturilor de consum va fi de 5,2% in acest an, sub nivelul anuntat in raportul anterior. Pentru 2008, inflatia medie este anticipata la 4,7%. In prognoza de toamna, CNP a estimat o inflatie medie de 5% in acest an si 4% in 2008.
In raportul sau, Consensus a grupat estimarile a zece banci si institutii internationale, si anume Global Insight, EFG Eurobank, UniCredit Markets & Investment Banking, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Economist Intelligence Unit (EIU), ING Financial Markets, Raiffeisen Zentralbank, DIW Berlin si ABN Amro Romania. (M.C.I.)