Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a elaborat un proiect de act normativ prin care vrea sa modifice modelul si continutul formularului (300), "Decont de taxa pe valoarea adaugata (TVA)", respectiv data de la care taxa devine exigibila pentru achizitiile intracomunitare.

"Pentru a evita orice neconcordanta intre livrarile intracomunitare de bunuri, scutite de TVA, care se includ in decontul de TVA si in declaratia recapitulativa pentru astfel de livrari in statul membru de origine, si achizitiile intracomunitare evidentiate in decontul de TVA si in declaratia recapitulativa pentru achizitii intracomunitare in statul membru de destinatie, incepand cu data de 1 ianuarie 2008, au intervenit modificari privind exigibilitatea taxei pentru achizitiile intracomunitare", se arata in comunicatul publicat ieri de ANAF.

Proiectul prevede modificari ale regulilor de stabilire a exigibilitatii taxei pe valoarea adaugata pentru livrari si achizitii intracomunitare de bunuri, respectiv de stabilire a datei la care trebuie inregistrate facturile in documentele contabile ale companiei. Astfel, exigibilitatea intervine la data facturarii, daca factura este emisa inainte de a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator (adica a prestarii serviciului sau efectuarii operatiunii de vanzare-cumparare mentionate in factura), chiar si in cazul facturilor de avans.

In acest sens, proiectul prevede ca, atat in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri, scutite de taxa, cat si in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator. Prin exceptie, exigibilitatea taxei intervine la emiterea facturii, daca factura este emisa inainte de a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.

Proiectele de acte normative initiate de ANAF sunt facute publice pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, iar eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la acest proiect de act normativ pot fi transmise in scris la directia de comunicare a institutiei.