Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a descoperit in noiembrie un prejudiciu de aproximativ 489 de miliarde de lei adus bugetului general consolidat. Prejudiciul a fost depistat luna trecuta in urma verificarilor fiscale in toate sectoarele de activitate ale economiei nationale, in special in acele domenii care, prin specificul lor, favorizeaza dezvoltarea practicilor subterane.
Dupa aceste verificari, au fost intocmite si transmise institutiilor de cercetare penala peste 250 de sesizari in vederea stabilirii persoanelor care se fac vinovate. Inspectiile fiscale au vizat prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, respectarea reglementarilor legale privind stabilirea, evidentierea si plata impozitelor, a taxelor si a altor obligatii fiscale catre bugetul general consolidat. Practicile ilegale cele mai frecvente si mai pagubitoare s-au constatat in domeniul comertului cu amanuntul si angro, sector urmat de cel al comertului cu produse petroliere.
In urma controalelor efectuate in perioada ianuarie-noiembrie 2004, inspectorii ANAF au stabilit obligatii de plata de 27.291,2 miliarde de lei.