Dupa ce s-au speriat de gripa aviara si consumul de carne de pasare a scazut cu pana la 80%, romanii si-au mai revenit si se preconizeaza ca in urmatoarele luni se vor inregistra cresteri ale consumului. Potrivit unui studiu al Departamentului american de Agricultura, care se arata preocupat de consumul de carne de pasare din Romania, vanzarile de astfel de produse au inceput sa creasca in iulie, dar se situeaza inca sub nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. In ciuda cresterilor preconizate pentru lunile viitoare, la sfarsitul anului, daca nu va izbucni iar gripa aviara, acesta se va situa cu aproximativ 11% sub nivelul lui 2005. Scaderi s-au inregistrat si la productia de carne de pui broiler, cu 1,3 milioane de capete, firmele preferand sa scada productia, in conditiile in care stocurile erau deja mari, in urma izbucnirii gripei aviare. Diminuarea numarului de pasari a fost cauzata si de masurile sanitar-veterinare restrictive. ßi in acest sector se vor inregistra cresteri in urmatoarele luni, insa la sfarsitul anului productia de pui broler va fi cu 2% mai mica fata de sfarsitul lui 2005, adica se va situa la 220.000 de tone.

Cerere mica pentru produsele gata preparate

Studiul american mai ofera si cateva date despre consumatorul roman, care nu este fidel unei singure marci de carne de pasare, ci mai degraba locului de unde cumpara produsele.
Preferinta pentru o anumita marca este determinata de raportul dintre calitate si pret, iar cererea pentru produsele gata preparate de calitate este inca scazuta pe piata locala.
Preocuparea americanilor pentru piata de carne de pui din Romania nu este intamplatoare avand in vedere faptul ca anul trecut tara noastra a importat 40% din consumul intern de pasare din Statele Unite, iar in acest an se estimeaza ca acestea vor fi inlocuite de importurile din Brazilia, Thailanda si statele din UE. (Simona Necula)