Reprezentantii companiei Cross Lander USA, proprietara Aro Campulung, au anuntat ca vor sa dea in judecata statul roman in baza unor clauze din Tratatul bilateral Romania-SUA privind protejarea reciproca a investitiilor. Cross Lander acuza o conspiratie a autoritatilor romane care are drept scop preluarea controlului asupra uzinei argesene. Intre timp, la Aro se declara falimentul.
John Perez (foto), actionarul majoritar al Aro, afirma, intr-un comunicat, ca a fost supus unor atacuri continue inca de la inceputul prezentei sale in Romania. Cross Lander mentioneaza ca printre "oponentii" sai in Romania se numara fosti si actuali oficiali guvernamentali, fostul sef al Securitatii interne, oficiali ai Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si reporteri "senzationalisti". "Se pare ca acesti indivizi si-au combinat eforturile ca sa discrediteze Cross Lander si sa preia controlul asupra fabricii Aro. In acelasi timp, in loc sa promoveze succesul acestui proces de privatizare, AVAS si oficialii sai implicati in aceasta retea de coruptie nu si-au indeplinit obligatiile din contractul de privatizare, inclusiv anularea unor datorii bugetare in valoare de 47 de milioane de dolari", se spune in comunicat. Cross Lander sustine ca s-a abtinut pana in prezent de la inceperea unor actiuni in instanta in speranta ca negocierile cu AVAS vor avea succes, dar crede ca reprezentantii firmei au facut tot ce le-a stat in putinta pentru ca priva-tizarea sa fie un succes.
"Aceasta este cu adevarat o zi trista, dar nu avem alternativa pentru a proteja interesele investitorilor. Exista mari oportunitati in Romania, dar Guvernul lor nu este pregatit, in opinia noastra, pentru un mediu de afaceri ca in America", a declarat in comunicat directorul general al Cross Lander, John Perez. Compania nu precizeaza unde va intenta procesul.
Surse din AVAS ne-au declarat ca anuntul Cross Lander este de fapt o incercare de intimidare deoarece pana la sfarsitul acestei luni compania americana avea termen final sa prezinte investitiile facute in Romania.

AVAS, declarata vinovata

Liderul de sindicat de la Aro, Gheorghe Apostu, ne-a declarat ca vina principala pentru starea dezastruoasa in care se gaseste uzina apartine AVAS. "Aro a fost vanduta pe 150.000 de dolari atunci cand Cross Lander nu avea contracandidati, iar uzina valora aproape 30 de milioane de dolari. In contractul de privatizare nu a fost trecuta nici o clauza de reziliere cu exceptia uneia simple, care se activa in caz de neplata a contravalorii actiunilor", a explicat Apostu.
ßeful sindicalistilor ne-a mai spus ca la 27 aprilie se va supune la vot planul de reorganizare financiara a Aro depus la Tribunal de Cross Lander. Planul a fost respins in prima faza atat de catre administratorul judiciar, cat si de expertul juridic, si asta din cauza ca "nu are surse de finantare". "La 27 aprilie va fi supus votului creditorilor, daca si creditorii il vor respinge, se va declara falimentul societatii", a adaugat Apostu.
Din octombrie, angajatii Aro nu au mai primit salarii, uzina nu mai produce si nu mai este racordata la utilitatile in afara de energie electrica, livrata de sucursala de distributie a electricitatii la nivel de avarie.