Guvernul a elaborat o noua hotarire, prin intermediul careia va modifica o serie de prevederi din Titlul IX al noului Cod fiscal, publicat in "Monitorul Oficial" la 1 august. Toate modificarile se refera la taxe si impozite locale sau la cele judiciare de timbru, modificari deloc numeroase, astfel ca initiatorul nu a ratat ocazia sa imbunatateasca si cuantumul amenzilor pentru contraventiile facute de contribuabili, persoane fizice sau juridice, la prevederile Titlului IX din Codul fiscal, marindu-le binisor, chiar cu 300% pe alocuri.
Dupa aprobare, noul act normativ va abroga si recenta HG 1086/2006 privind aprobarea nivelurilor impozitului pe mijloacele de transport, dar si cele din noul Cod fiscal, de la Titlul IX. Si in mod cert, autoritatile locale vor avea timp sa modifice, acolo unde legea le permite acest lucru, hotaririle luate privind taxele si impozitele locale pentru a le pune in acord cu noul act normativ, cu atat mai mult cu cat este timp suficient ca acesta din urma sa fie publicat cu 45 de zile inainte de 1 ianuarie 2007. Noul act normativ, aflat inca in stadiu de proiect si postat pe site-ul Ministerului Finantelor, va inlocui prevederile din Titlul IX - Impozite si taxe locale, din cadrul actualului Cod fiscal, precum si nivelurile unor taxe din anumite legi speciale, un exemplu fiind Legea 146/1997 privind taxele judiciare de timbru. El stipuleaza nivelul si modul de calcul al taxelor si impozitelor locale, al celor notariale, dar si al celor pe spectacole sau pentru emiterea unor autorizatii. Un capitol special se refera la limitele minime si maxime ale amenzilor. Noile reglementari vor intra in vigoare in termen de pana la 45 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dar autoritatile deliberative ale administratiei publice locale vor adopta in cazurile prevazute de lege noi hotariri privind stabilirea impozitelor si taxelor locale aplicabile in anul fiscal 2007. Abrogarea HG 1086/16 august a fost cauzata de necesitatea respectarii angajamentelor asumate in urma procesului de negociere cu UE la capitolul politica, din domeniul transporturilor.
Cota de impozitare a cladirilor din mediul urban va fi de 0,2%
Totusi modificarile operate nu sunt numeroase, dar in cadrul de fata vor fi prezentate doar cele cu cel mai mare impact asupra cetateanului. Spre exemplu, in cazul cladirilor detinute de persoane fizice, cota de impozitare este de 0,2% pentru cladirile situate in mediul urban si de 0,1% pentru cele din mediul rural, cu reducerile sau majorarile de rigoare, prevazute in textul noului Cod fiscal, publicat in Monitorul Oficial nr. 662/1 august 2006, cota respectiva aplicandu-se valorilor impozabile calculate in functie de tipul cladirii. Totusi, incepand cu 1 ianuarie, pentru cladirile care constituie proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, concesionate, inchiriate, date in administrare ori in folosinta, dupa caz, persoanelor juridice, taxa pe cladiri va reprezenta o sarcina fiscala a concesionarilor, locatarilor titularilor dreptului de administrare sau folosinta, dupa caz, in conditii similare impozitului pe cladiri. In cazul taxelor asupra mijloacelor de transport, singura modificare importanta se refera la nivelurile aplicabile pentru cele de transport de marfa cu masa total autorizata de peste 12 tone, dar care nu vor fi precizate in cadrul de fata. Totusi cele mai spectaculoase modificari se refera la sanctiuni, respectiv la Capitolul XIII din Titlul IX, noile amenzi, spre exemplu, in cazul persoanelor care dobandesc cladiri sau terenuri sau construiesc o cladire si nu depun declaratia de impunere in termen de 30 de zile de la data respectiva, vor plati amenzi cuprinse intre 200 si 500 de lei noi, in acest moment plafonul maxim fiind de 340 de lei. Aceleasi amenzi se vor aplica oricarei persoane fizice care extinde, imbunatateste, demoleaza, distruge sau modifica in alt mod o cladire existenta si nu depune o declaratie in acest sens in termen de 30 de zile, de la data la care s-au produs aceste modificari. Pentru aceleasi contraventii facute de persoanele juridice, limitele minime si maxime vor fi majorate cu 300%.
In ce priveste taxele judiciare de timbru, din Legea 146/97, plafoanele din noul Cod fiscal nu au fost modificate in noul act normativ. O modificare deosebit de importanta ii vizeaza pe cei care dobandesc titluri de proprietate asupra terenurilor, potrivit Legii 18/91 republicata. Acestia, incepand de anul viitor, nu vor mai plati taxa extrajudiciara de timbru de 11 lei pe hectar.