Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis sa amendeze sapte societati de servicii de investitii financiare si a dat avertisment altor sapte brokeri pentru neregulile constatate in derularea ofertei publice derulate de Alumil Rom Industry. CNVM a ridicat si suspendarea decontarii in cazul ofertei publice Alumil.
Comisia a constatat, in urma unei investigatii initiate la finele anului trecut, ca 16 companii de brokeraj nu au respectat prospectul in cazul ofertei publice Alumil Rom Industry si a stabilit suspendarea decontarii actiunilor alocate in cadrul ofertei, care, in conditii normale, se realizeaza in trei zile de la finalizarea ofertei.
Institutia de reglementare a pietei de capital a aratat ca unele din societatile de servicii de investitii financiare au preluat formulare de subscriere de actiuni Alumil fara sa respecte conditia potrivit careia clientii care au subscris actiuni trebuiau sa aiba in conturi sumele aferente platii acestora. Asa se face ca oferta Alumil derulata in perioada 8-18 decembrie 2006 a fost suprasubscrisa de peste 16 ori, la cel mai mare nivel inregistrat in Romania, subscrierile totale fiind in valoare de 465 de milioane de lei (136 de milioane de euro). Spre comparatie, oferta publica de actiuni Transelectrica, care s-a derulat anul trecut, in perioada 14-28 iunie, a fost suprasubscrisa doar de 6,46 ori.
Astfel, la 20 decembrie, CNVM a stabilit amanarea cu doua saptamani a operatiunilor de decontare, iar la inceputul acestui an, a suspendat pentru inca doua saptamani, incepand cu 3 ianuarie, decontarea actiunilor. Saptamana trecuta, CNVM a suspendat pentru a treia oara operatiunea de decontare, pentru cel mult zece zile, incepand din 18 ianuarie.

Amenzi si avertismente

Raiffeisen Capital & Investment, ING Securities si EFG Eurobank Securities au fost sanctionate cu cele mai mari amenzi de catre CNVM, urmand sa plateasca fiecare cate 15.000 de lei , amenzile cele mai mici, de 2.600 de lei, fiind aplicate societatilor Confident Invest si Valmob Intermedia. In cazul Intercapital Invest si Equity Invest, autoritatea de reglementare a pietei de capital a stabilit amenzi de 12.000 de lei si, respectiv, 10.000 de lei.
CNVM a sanctionat cu avertisment companiile de brokeraj Super Gold Invest, Elda Invest, Vanguard, Rombell Securities, HTI Valori Mobiliare, BRD Securities GSG si Prime Transaction. CNVM a hotarat sa amendeze si 17 agenti angajati ai SSIF implicate, amenzile fiind cuprinse intre 500 si 15.000 de lei.
Cea mai mare amenda, in valoare de 15.000 de lei, va fi platita de catre un agent al EFG Eurobank Securities, sanctiune similara cu cea primita de firma de brokeraj la care lucreaza.

Manipularea pietei in volum

Recent, Marius Plugaru, directorul companiei de brokeraj Ieba Trust, declara ziarului nostru ca prin aceste nereguli s-a incalcat grav legea, prin manipulare de volum a ofertei Alumil. Acest lucru nu s-ar fi intamplat daca ar exista un sistem care sa previna astfel de situatii, CNVM ar avea o organizare mai buna, iar comisarii n-ar fi alesi pe criterii politice, explica Plugaru.