Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au desfasurat o actiune tematica de control privind protectia consumatorilor la incheierea contractelor de asigurari. In cadrul actiunii de control au fost verificati 264 de agenti economici constatandu-se abateri de la normele legale in vigoare, la 87 de agenti economici (32,95 %).
Pentru abaterile constatate s-au aplicat 50 de avertismente, 37 de amenzi contraventionale in valoare de 26.600 de lei noi, masura opririi temporare a prestarii serviciului la 32 de agenti economici (12,1%). Aspecte negative constatate: legalitatea functionarii agentului economic; respectarea prevederilor Legii nr.148/2000 privind publicitatea, cu modificarile si completarile ulterioare; informarea consumatorului, in vederea incheierii contractului - conform OG nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, cu modificarile si completarile ulterioare; informarea privind costurile (preturile); respectarea legii nr. 348/2000 privind denominarea monedei nationale; existenta contractului de asigurare
Contractul de asigurare se incheie in forma scrisa si va cuprinde, conform Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania: numele sau denumirea, domiciliul sau sediul partilor contractante; obiectul asigurarii: bunuri, persoane si raspundere civila; riscurile care se asigura; momentul inceperii si cel al incetarii raspunderii asiguratorului; primele de asigurare; sumele asigurate; alte elemente care stabilesc drepturile si obligatiile partilor. Contractul de asigurare nu se poate dovedi prin martori, chiar daca exista un inceput de dovada scrisa. De asemenea, s-a verificat respectarea prevederilor Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre agentii economici si consumatori, cu modificarile si completarile ulterioare.