Conform programului Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor privind tematicile de control pe trimestrul II, in perioada 3-14 aprilie, inspectorii OJPC Bihor au desfasurat o actiune de verificare a respectarii prevederilor legale privind denumirea, marcarea compozitiei fibroase si etichetarea produselor textile. Controlul s-a desfasurat la 81 de agenti economici din judetul Bihor, cuprinzand doi importatori si 79 de vanzatori de articole textile. Valoarea produselor controlate a fost de 174.462 de lei noi; numarul de agenti economici cu abateri - 78, iar valoarea produselor cu abateri - 109.090 de lei noi.
Cristiana Bigan, directorul executiv al OJPC, ne-a informat ca 75 dintre agentii economici verificati comercializau articole textile cu deficiente in ceea ce priveste informarea consumatorilor cu urmatoarele elemente: denumirea produsului; denumirea si/sau marca producatorului; adresa producatorului; principalele caracteristici tehnice (marimi, dimensiuni etc.). Majoritatea produselor provenite din import si comercializate in judet sunt marcate cu o eticheta in limba tarii de origine, din care nu rezulta nici denumirea producatorului si uneori nici tara de origine. Aproape toate societatile economice sanctionate aveau la comercializare produse din import (in special Turcia, China) fara elemente de identificare si caracterizare, acesti agenti economici aprovizionandu-se din complexurile comerciale Europa sau Dragonul Rosu din Bucuresti. O parte din agentii economici verificati si-au aplicat o eticheta proprie pe produse, tradu- cand elementele de identificare si caracterizare ale produselor, dar lipsesc datele de identificare ale importatorului.
Compozitia fibroasa este marcata, in general, pe produsele provenite din import, pe etichete textile, intr-o forma in care sa nu poata fi sterse sau modificate, dar in limba engleza. O parte dintre agentii economici comercianti si-au aplicat propria eticheta pe produse, traducand unele elemente de pe eticheta originala, inclusiv instructiunile de intretinere. La sase dintre agentii economici care isi desfasurau activitatea in spatii publice s-a constatat si s-a sanctionat nerespectarea prevederilor HG 348 /2004 de a avea afisate la locul de desfasurare a activitatilor de comercializare de produse in spatii publice a denumirii societatii si a adresei sediului social asa cum sunt inscrise in Registrul Comertului. Preturile de vanzare ale produselor nu erau afisate in forma vizibila la o serie de agenti economici.
Inspectorii OJPC au aplicat amenzi in valoare totala de 23.300 de lei noi. Articolele cu deficiente de informare au fost oprite temporar de la comercializare si s-au stabilit termene ferme pentru remedierea acestora.