Producatorii de lapte vor putea sa le livreze materie prima fabricilor de procesare sau sa realizeze vanzari directe incepand cu 1 aprilie numai pe baza unei cote obtinute de la Departamentul de Administrare a Cotei de Lapte (DACL). Nerespectarea acestei reglementari este pedepsita cu amenzi cuprinse intre 1.500 si 10.000 de lei. Producatorii care livreaza sau vand lapte fara sa detina o cota vor fi amendati cu sume cuprinse intre 1.500 si 2.500 de lei, informeaza DACL. In cazul in care detinatorul unei cote vinde laptele unui cumparator neaprobat amenda este tot de 1.500-2.000 de lei, in schimb, daca un cumparator isi asigura laptele de la un producator care nu detine cota, amenda este cuprinsa intre 2.500 si 5.000 de lei. Cel mai aspru sanctionati, cu amenzi intre 8.000 si 10.000 de lei, sunt cumparatorii de lapte crud care fac vanzari fara aprobare.
Romania a negociat cu Uniunea Europeana o cota de peste trei milioane de tone de lapte pentru vanzari directe si livrarea catre unitati de procesare, iar cererile pentru obtinerea unei cote au putut fi depuse la DACL pana la finele lui octombrie 2006.
Pentru vanzarile directe au fost alocate aproape doua milioane de tone de lapte catre 622.000 de producatori, iar pentru livrarile catre procesatori s-au negociat circa un milioane de tone de lapte pentru 250.000 de fermieri. Mai trebuie spus ca, in timp ce autoritatile romane ii ameninta cu amenzi usturatoare pe cei care vor incalca restrictiile cotei de lapte, oficialii de la Bruxelles si-au propus eliminarea acestei cote. (M.C.I.)