In urma sanctiunilor aplicate de la inceputul acestui an, inspectorii din cadrul Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorilor (IRPC) Constanta au reusit sa "smulga" din buzunarele agentilor economici care nu au respectat legea o suma aproximativa de 705.950 de lei. Numai in luna ianuarie a.c., activitatea IRPC s-a concretizat in 698 actiuni de control efectuate de inspectorii cu atributii in acest sens din cadrul celor trei Oficii Judetene pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) din subordine: Braila, Constanta si Tulcea.

Din cele 698 de actiuni, 462 - adica 66%, calculat in procente - au fost finalizate cu procese verbale de constatare a contraventiei. Peste 23 % din actiunile de control s-au desfasurat in colaborare cu reprezentantii altor institutii ale administratiei publice, precum IPJ Constanta, Garda Financiara sau Directia Sanitar Veterinara Constanta. De asemenea, pe durata desfasurarii actiunilor de control au fost verificate produse, indigene si din import, in valoare de 2.847.563 lei, din care abateri de la prevederile legale au prezentat peste 11 % din acestea. In ceea ce priveste valoarea produselor interzise de la comercializare si retrase din circuitul consumului uman, inspectorii au constatat ca se impun aceste masuri pentru bunuri in valoare de peste 3159 lei. De mentionat ca pentru luna februarie a.c., angajatii Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorilor Constanta au pus in aplicare 735 actiuni de control, la operatorii economici aflati pe raza institutiei. Actiunile de control s-au soldat cu 509 procese verbale de constatare-contraventie.

OJPC Constanta, lider la aplicarea amenzilor

"Campion" la acest capitol a fost Oficiul pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Constanta, cu peste 280 de contraventii constatate, urmat apoi de institutia similara din Tulcea, cu 116 amenzi si OJPC Braila, cu 109 contraventii. Ca urmare a deficientelor constatate pe timpul actiunilor de control s-au aplicat, la nivel intregului inspectorat regional, amenzi in valoare totala de aproape 550.000 lei. Pe de alta parte, in luna martie a.c., Inspectoratul Regional pentru Protectia Consumatorilor Constanta a desfasurat o actiune de control de verificare a respectarii prevederilor legale privind protectia consumatorilor la distribuitorii si operatorii economici care comercializeaza flori si ornamente florale. Pentru deficientele constatate s-au aplicat 29 amenzi contraventionale in valoare de 46.800 lei. Tot inspectorii IRPC Constanta au mai aplicat in cursul lunii lunii aprlie a.c. mai multe sanctiuni contraventionale in valoare de 56.900.