Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bihor a desfasurat, la finele lunii trecute si in primele doua zile ale lunii in curs, o actiune de verificare a respectarii prevederilor legale la comercializarea jucariilor. In timpul actiunii s-au verificat 17 operatori economici, la toti constatandu-se abateri. Au fost aplicate amenzi in suma totala de 46.400 de lei. De asemenea, au fost oprite temporar de la comercializare jucarii in valoare de 38.202 lei.
Cristiana Bigan, directorul executiv al OJPC, ne-a declarat ca printre deficientele constatate se numara: abateri privind marcarea denumirii si sediului producatorului, la diverse modele de jucarii (masinute, trenulete, avioane, truse, scule, seturi plaja, telefoane, tancuri etc.); lipsa oricarui marcaj de conformitate sau aplicarea concomitenta a marcajelor CE si CS (interzisa de HG 396/2003) la unii operatori economici; lipsa instructiunilor de montare, asamblare si utilizare, lipsa avertismentelor si a indicatiilor referitoare la potentialele pericole care pot aparea la folosire, lipsa precizarilor din Anexa 3 la HG 396/ 2003 privind asigurarea securitatii utilizatorilor de jucarii (marcarea grupei de varsta a copiilor carora le sunt destinate jucariile, necesitatea supravegherii copilului, purtarea echipamentului de protectie etc.); s-au gasit la comercializare jucarii periculoase, care nu respecta cerintele esentiale de securitate prevazute in Anexa nr. 2 la HG nr. 396/2003 privind asigurarea securitatii utilizatorilor de jucari;
"Jucariile pot pune in pericol sanatatea sau chiar viata. Este foarte important ca cele cumparate sa fie alese potrivit cu varsta copiilor carora le sunt destinate. Ce poate face o jucarie nesigura? Partile mici. Acestea pot fi inghitite, pot provoca inecarea sau pot fi introduse in urechi si in nas. Materialele de umplere care formeaza continutul jucariilor din plus pot contribui la inecarea copiilor. Trebuie sa se verifice daca toate cusaturile sunt sigure, daca au marginile ascutite; nu trebuie achizitionate jucarii pentru patut sau carucior cu fire lungi sau detasabile, acestea se pot incalci in jurul copilului sau pot cauza strangularea; gloantele, sagetile si alte jucarii care zboara prin aer pot fi periculoase", a precizat sefa OJPC.