De la inceputul anului si pana in prezent, in urma controalelor efectuate, reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj au depistat 64 de persoane care lucrau la negru. "Cei 31 de angajatori depistati ca utilizau forta de munca fara forme legale au fost sanctionati cu amenzi de 400.000 de lei", a declarat Catalin Tiberius Mohora, inspectorul-sef al ITM. Acesta a adaugat ca angajatorii doljeni incep sa se disciplineze. Daca in ianuarie 2011, numarul celor depistati ca folosesc munca la negru era de 66, in luna ianuarie 2012, au fost doar 23 de cazuri.

Se intensifica fenomenul de munca la gri

Chiar daca numarul firmelor care-si desfasoara activitatea cu angajati fara forme legale este in scadere, se observa o intensificare a asa-numitului fenomen de munca la gri. Tot mai multe firme angajeaza personal cu un salariu minim pe economie, dar la sfarsitul lunii ii dau mai mulți bani. Unii angajatori semneaza cu salariatii un contract de munca pentru o perioada de doua-patru ore/zi, dar in realitate persoanele respective au un program de opt ore. "Acest fenomen s-a intensificat mai ales de cand a intrat in vigoare noul Cod al Muncii", a precizat Catalin Tiberius Mohora. In Dolj, domeniile de activitate unde se inregistreaza fenomenul de munca la negru sau cel de munca la gri sunt: constructii, agricultura, confectii, alimentatie publica, prestari servicii - inclusiv la service-uri auto, vulcanizari, spalatorii, firme de paza, firme de reconversie profesionala. "In urmatoarea perioada vom pune accent pe controalele la firmele ce-si desfasoara activitatea in aceste domenii. Totusi, domeniile pot fi modificate in functie de sezon, precum si de sesizarile primite", a adaugat Mohora.
Doua dosare penale pentru munca la negru
Doi dintre angajatorii doljeni risca sa raspunda penal pentru ca utilizau mai mult de cinci persoane fara a avea intocmite forme legale. Inspectorii ITM le-au intocmit deja dosare care au fost trimise organelor abilitate in vederea continuarii cercetarilor sub aspect infractional.
Controale mixte
Pentru a se diminua fenomenul muncii la negru si la gri, ITM Dolj a semnat un protocol de colaborare cu Jandarmeria, Politia si Garda Financiara. Acesta este valabil in perioada 1 februarie - 30 noiembrie 2012, timp in care cele trei institutii vor face controale cu echipe mixte.