Consiliul Concurentei a dat ieri cea mai mare amenda din istoria sa: 28,5 milioane de euro care vor trebui sa fie platiti de principalii producatori de ciment din Romania, companiile Lafarge, Holcim si Carpatcement. Principala vina gasita a fost constituirea unui cartel pentru stabilirea ilegala a preturilor pe piata interna.
Amenda Lafarge Romcim se ridica la 377,2 miliarde de lei (6,5% din cifra de afaceri a companiei inregistrata in 2004), in timp ce pentru Carpatcement sanctiunea este de 313,2 miliarde lei (6% din vanzarile de anul trecut). Compania Holcim a primit o amenda in valoare de 290 de miliarde de lei, reprezentand 5,5% din cifra de afaceri din 2004.
“Holcim a fost sanctionata separat si cu 1,4 milioane de euro pentru incalcarea unei decizii a Consiliului Concurentei de autorizare conditionata a concentrarii economice realizate prin cumpararea fabricii de ciment de la Alesd“, se arata intr-un comunicat al institutiei. Analiza institutiei de reglementare in domeniul concurentei a fost initiata in 2001. “Echipa de investigatie a demonstrat ca, in perioada 2000-2004, Lafarge, Holcim si Carpatcement au actionat concertat pentru stabilirea unui cartel de fixare si impunere a preturilor la ciment pe piata din Romania“, se precizeaza in comunicat. Diferentierea intre cele trei companii a fost determinata de “circumstantele agravante si atenuante“. “Lafarge a vandut la export sub costuri, fiind nevoita sa recupereze diferentele de pe piata interna, a fost initiatoarea cartelului. Carpatcement, dupa ce a cumparat fabrica de ciment de la Fieni, singurul producator nealiniat la cartel, a crescut preturile si la aceasta fabrica (cu 38%) consolidand astfel cartelul pe termen lung. Holcim a fost sanctionata si pentru incalcarea deciziei nr. 221/2000 cu amenda in valoare de 52,7 miliarde de lei“, se mai arata in comunicat.