Prezenta pasarilor in fata caselor si pe pasunile din localitatile bihorene l-a nemultumit foarte mult pe prefectul Ilie Bolojan (foto), care a decis sa puna piciorul in prag si sa treaca la sanctionarea celor vinovati.
"Ne luptam acum in primul rand cu mentalitatea oamenilor care nu inteleg ca trebuie sa respecte anumite prevederi. O sa luam masuri pentru ca acolo unde oamenii au fost informati sa nu lase pasarile in afara propriei locuinte, dar o vor face, acestia sa primeasca amenzi. In cazul in care primarii nu au informat cetatenii cu privire la raspandirea gripei aviare, primarii vor primi amenda", a declarat prefectul, care a precizat ca amenzile pot ajunge pana la 30 de milioane de lei. Deja exista si victime in randul primarilor care nu i-au informat pe cetateni despre normele aflate in vigoare, cei doi primari fiind din Pomezau si Abram, care au fost sanctionati contraventional. La randul sau, directorul DSV, Viorel Lascu, a sustinut ca directia pe care o conduce a efectuat controale la 12 ferme din judet, la trei unitati fiind gasite nereguli care insa au fost remediate in 24 de ore.
"Au fost probleme la vestiare, unde angajatii nu aveau haine de schimb pentru munca si pentru strada", a declarat Lascu. El a mai spus ca la frontiera nu au fost luate masuri de dezinfectie a autovehiculelor la intrarea in tara, avand in vedere ca nu au existat cazuri de gripa aviara in apropiere de granita cu Ungaria, dar, cu toate astea, toate transporturile de carne care intra sau ies din tara sunt controlate.