O firma de pantofi din Brusturi a incasat o amenda record pentru munca la negru. Inspectoratul Teritorial de Munca Bihor (ITM) a anuntat ca in urma unui control inopinat pe care inspectorii l-au facut la fabrica de pantofi apartinand firmei Crisfelia SRL, au aplicat amenda maxima posibila de 100.000 de lei (un miliard de lei vechi). Motivul i-a lasat cu gura cascata pana si pe inspectori. Toti cei 57 de muncitori erau angajati fara forme legale. Ba, mai mult, printre aceste persoane, se gaseau si cinci minori.
"Controlul inopinat s-a facut la un punct de lucru nedeclarat. Firma aflase ca se va face control si se pregatea sa-si inchida portile. Au fost depistate cu aceasta ocazie 57 de persoane care lucrau fara forme legale, printre care si cinci minori. Pentru munca fara forme legale este prevazuta o amenda cuprinsa intre 1.500 si 2.000 de lei pentru fiecare persoana, dar, cum aceeasi lege specifica faptul ca amenda nu trebuie sa depaseasca 100.000, i-am acordat sanctiunea maxima. La aceasta suma se adauga sanctiunea pentru nerespectarea regulilor de munca pentru minori, in virtutea careia noi am facut deja notificare catre parchet, urmand ca acesta sa demareze o cercetare penala a angajatorilor", a declarat Liviu Lupea seful ITM Bihor.
Inspectorii muncii nu au putut preciza de cat timp activeaza societatea in localitate. Lupea a adaugat ca, pe langa amenda, inspectorii au dat conducerii firmei termene de intrare in legalitate, astfel ca fiecarui muncitor depistat ca lucra la negru sa i se intocmeasca un contract de munca incepand cu ziua in care a fost pontat pentru prima oara.