Galatiul nu are inca un port destinat ambarcatiunilor de agrement, desi numarul acestora creste cu zecile in fiecare an. In aceste conditii majoritatea proprietarilor prefera sa-si lase barcile intr-un spatiu special amenajat din Braila, decit in porturile din Galati.

Fara sa tina cont ca nu au unde sa le lase peste noapte sau atunci cind nu le folosesc, zeci de galateni au achizitionat de la inceputul acestui an barci pentru pescuit sau salupe pentru croaziere pe Dunare.

Potrivit datelor prezentate de Capitania Zonala Porturi Galati, in orasul nostru sint inmatriculate 668 de ambarcatiuni de agrement, 41 fiind inregistrate doar in acest an. Numarul acestora este in crestere, avind in vedere faptul ca pe tot parcursul anului 2006 au fost inmatriculate 67 de nave de agrement. La rindul lor, brailenii au inregistrat de la inceputul anului doar 31 de barci de agrement, mult mai putine decit la Galati, iar numarul total al ambarcatiunilor de la Braila este doar cu 81 mai mare decit al celor din Galati.

Insa nici aceste statistici nu au determinat autoritatile locale sa amenajeze un port in acest sens, doar din cind in cind primarul Dumitru Nicolae "ameninta" cu construirea unui port destinat navelor de agrement. Spre exemplu, in cadrul unei conferinte sustinute in urma cu citeva saptamini, edilul sef al urbei a declarat ca municipalitatea intentioneaza sa construiasca un port de ambarcatiuni in zona Plajei "Dunarea".

Nicolae nu a precizat insa cind va pune in practica acest proiect, care este valoarea investitiei si nici sursele de finantare.

Tentatii masurate in cai putere

Amatorii de senzatii tari, dar si cu posibilitati financiare de invidiat, au gasit o noua modalitate de a-si cheltui banii. Sute de galateni au achizitionat in ultimii ani ambarcatiuni de agrement care masoara pina la 7 metri lungime si au un design modern.

Spre exemplu salupa cu motor "Coast Runner Cabin" este o ambarcatiune cu capacitate mare de transport, a carei cabina poate adaposti peste noapte doua persoane. Poate fi folosita pentru inspectie sau patrulare sau ca ambarcatiune de transport si aprovizionare. Are o lungime de aproximativ 7 metri si costa peste 30.000 de lei.

Iubitorii de pescuit din Galati au preferat barcile din gama "Laguna". Spre exemplu, "Laguna 480" a fost declarata ambarcatiunea cea mai potrivita pentru pescuitul sportiv. Poate fi echipata cu motoare intre 10 si 15 CP, are o lungime de aproximativ 5 metri si o capacitate de 6 persoane.

Printre ambarcatiunile alese de galateni se mai numara si barca "Glastron", cu o lungime de peste 5 metri, dotata cu fotolii sau canapele, al carei pret depaseste 20.000 de dolari. Modelul "Seabird" a fost ales de familiile numeroase, barca avind o capacitate de 7 persoane. Are un motor de 60 CP si costa aproximativ 20.000 de euro.

Una peste alta, pina cind autoritatile se vor hotari sa amenajeze un port la Galati, proprietarii vor continua sa-si andocheze ambarcatiunile la Braila, contribuind astfel la majorarea bugetului local al vecinilor nostri.