Mugur Isarescu spune ca ratele mici de crestere a preturilor au coborat la niveluri similare tarilor UE
Inflatia se afla acum la standarde europene, a declarat ieri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu (foto). Institutia pe care o conduce pastreaza prognoza de inflatie la 3,2% pentru anul in curs si la 3% pentru 2013. Procesul dezinflationist se mentine, iar ratele de crestere a preturilor au ajuns in zona cifrelor mici, ca in statele europene cu piete mature. "Avem o privire pozitiva privind inflatia", a spus Isarescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei, nuantand insa ca ritmul scazut al scumpirilor nu este neaparat o bucurie intrucat rezulta dintr-un deficit de cerere care se mentine la nivelul economiei romanesti.
Aceasta realitate s-ar putea insa ameliora, avand in vedere ca vanzarile cu amanuntul s-au redresat incepand cu vara anului precedent. Increderea consumatorului se afla, de asemenea, pe o curba ascendenta, sustinuta de o evolutie favorabila a veniturilor disponibile, in timp ce creditul de consum se afla pe o usoara tendinta de redresare.
Proiectiile BNR privind evolutia inflatiei in acest an incorporeaza ipoteza unui an agricol normal si iau in calcul incertitudinile fata de miscarile din zona preturilor administrate, in timp ce din pietele internationale se pastreaza riscuri de abatere in sus. Printre acestea, raportul mentioneaza tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu, ce pot afecta pretul petrolului, dar si parcursul economiei din zona euro si perceptia investitorilor asupra conjuncturii economice regionale. Acestea pot rezulta in impulsuri ale fluxurilor de capital pe care autoritatea de politica monetara nu le poate contracara, ci doar, cel mult, le poate atenua. Isarescu aminteste ca sunt lei - cu precadere sub forma de titluri de stat - in portofoliul nerezidentilor, element care este pozitiv intrucat putem sa ne finantam din exterior, dar care induce si vulnerabilitate, avand in vedere ca atitudinea investitorilor straini de portofoliu se poate schimba si ca urmare a unor neintelegeri, la o frantura de fraza. Faptul ca economia pastreaza inca dezechilibre aduce un risc suplimentar, a mai spus guvernatorul BNR, amintind ca Ungaria a trecut la excedent comercial.

Cu ochii pe inflatie, dar cu gandul la cursul de schimb

Banca Nationala urmareste cu atentie cursul de schimb, insa interventiile pentru evitarea variatiilor mari nu se fac doar pentru tinta inflatiei sau pentru a-i ajuta pe cei care au credite, ci si din cauza sensibilitatii mari a societatii la acest subiect. "Variatia leului a fost moderata comparativ cu ce s-a intamplat cu zlotul polonez si forintul unguresc. Ne-am apropiat de coroana ceha ca variatie", a declarat Isarescu.
El nu este de acord cu o perceptie asumata de unii analisti, potrivit careia institutia pe care o conduce a mentinut artificial cursul sa nu se deprecieze, iar din aceasta cauza a avut de suferit economia. Leul s-a depreciat de la declansarea crizei, de la nivelul de 3,6 lei pentru un euro, pana la 4,3 lei pentru un euro, fiind o slabire cu aproximativ 20% a monedei nationale. Este o evolutie care se aseamana cu ceea ce s-a intamplat pe zlot si forint.
Sustinerea cursului nu a urmarit numai protejarea milioanelor de romani si firme care aveau contractate credite in valuta, ci si stabilitatea bilantului bancilor, unde se regasesc economisirile romanilor. Stabilitatea sistemului bancar nu este un lucru de joaca, insa Romania nu a fost in situatia de a injecta nici un ban in bancile comerciale, asa cum s-a intamplat in alte tari. De aceea, afirmatia ca institutiile de credit au fost salvate pe seama contribuabililor este nejustificata.

BNR spune ca nu va acomoda monetar deficitul bugetar in crestere

BNR intrevede un "impact marginal" al majorarilor salariale anuntate pentru sectorul public asupra inflatiei, iar efectul majorarii preconizate a deficitului bugetar este considerat exagerat. Mugur Isarescu a raspuns la o intrebare a Curierului National, afirmand ca nelinistile unor analisti din piata, potrivit carora banca centrala va acomoda prin politica monetara eventuale derapaje bugetare sunt nejustificate. Prezenta lui Florin Georgescu in fruntea Ministerului de Finante este o garantie a unei bune coordonari dintre politica fiscala si cea monetara, dar aceasta nu inseamna ca BNR va promova deliberat o politica inflationista de finantare a deficitului bugetar. In raportul privind inflatia, totusi banca centrala isi exprima o precautie, indicand la riscurile de abatere in sus ale inflatiei "incertitudini privind implementarea ferma si consecventa a masurilor de consolidare fiscala si a reformelor structurale in contextul anului electoral".
Adrian Panaite
Curierul National