Numarul firmelor de investitii straine care vor sa opereze pe piata de capital din Romania a ajuns la 37, dupa ce inca noua brokeri au depus notificari si au fost inscrisi in Registrul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), adaugandu-se celor 28 de societati inregistrate.
Comisia a emis atestatul de inscriere in Registru pentru firmele de investitii Clariden Leu Asset Management Limited, Ares Management Limited, BlackRock Investment Management Limited, Smith & Williamson Investment Management Limited, St Helen's Capital Plc, Tradeweb Europe Limited, toate cu sediul in Londra, si Aubrey Capital Management Limited, din Edinburgh.
La cele sapte firme se adauga Robeco Securities Lending si Robeco Institutional Asset Management din Rotterdam, Olanda.
Pana la jumatatea lui februarie, erau inscrise in Registrul CNVM 21 de firme straine de intermediere. Dupa cum se stie, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, companiile de intermediere autorizate in statele membre au dobandit dreptul de a efectua operatiuni in Romania fara sa fie necesara autorizatia CNVM, ci doar o notificare transmisa autoritatii de reglementare. Acestea pot sa deruleze orice servicii pentru care sunt autorizate in tara de origine. Brokerii straini vor putea solicita Bursei de Valori sa le permita accesul la ringul bursier pentru a intermedia tranzactii.
Taxa perceputa de Bursa de la Bucuresti pentru drep-tul de tranzactionare este de 50.000 de euro. (M.C.I.)